GRUJIČIĆ U STRAHU OD IZBORNOG PORAZA: „Ako se Srbi dogovore i stanu iza jednog kandidata, nikakav inženjering ne može pobijediti srpsko jedinstvo…“

“Postoje informacije da bi moglo da bude izbornog inženjeringa kada su u pitanju glasovi iz Federacije BiH i to je nešto na šta ne možemo previše da utičemo. Ipak, ako se Srbi dogovore i stanu iza jednog kandidata, nikakav inženjering ne može pobijediti srpsko jedinstvo“, poručio je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

“Bošnjaci su u nekoliko navrata do sada na početku imali neuspješne pregovore, ali kao i svaki put, na kraju su postigli dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice, dok, s druge strane, ponovo imamo ono što Srbe stalno prati, a to je nejedinstvo zbog kojeg su nekoliko puta ostajali bez funkcije prvog čovjeka Srebrenice“, kaže Grujičić za “Glas Srpske”.

SDP nije dio tog probošnjačkog dogovora?

– Tačno je da SDP nije bio na sastanku na kojem su ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu dale podršku Aliji Tabakoviću. Međutim, uvjeren sam da će i SDP na kraju biti dio tog probošnjačkog dogovora, ali se nadam da će, s druge strane, to uticati i na srpske partije da se dogovore.

A da li će se dogovoriti?

– Do sada se, izuzimajući 2016. godinu, kao po pravilu pojavljivalo više srpskih kandidata koji su svaki put otkidali dovoljno glasova i Srbi su ostajali kratkih rukava. I pred ovogodišnje lokalne izbore prijeti sličan scenario, ali se ipak nadam da se neće ponoviti.

Pred lokalne izbore 2016. godine već u aprilu je bio postignut dogovor o zajedničkom kandidatu?!

– Tako je. Tada je mnogo ranije postignut dogovor, ali još nije kasno. Nadam se da ćemo, vođeni upravo iskustvima iz ranijih godina, biti pametni kao što smo bili 2016. godine i da će Srbi postići dogovor i okupiti se oko jednog kandidata, bar kada su u pitanju političke partije.

U kojoj fazi su pregovori i ko Vas je do sada podržao?

– Podržao me je zvanično SNSD, čiji sam i kandidat, kao i PDP, dok su radikali, Ujedinjena Srpska, NDP i DNS usmeno obećali podršku, ali još nismo dogovor stavili na papir. Kada je riječ o SDS-u, oni su donijeli odluku da idu u pregovore sa svojim kandidatom. Vidjećemo šta će se izroditi iz tih pregovora, ali ponavljam da iskreno vjerujem da ćemo na nivou političkih partija postići dogovor o zajedničkom kandidatu.

Pojavile su se informacije da će u utrku za načelničku fotelju i neki nezavisni srpski kandidati?

– Pojavila su se dva nezavisna srpska kandidata koja su skupila potpise i najavila kandidaturu. Vidjećemo da li će istrajati do kraja, ali smatram da je sa svima potrebno razgovarati i doći do zajedničkog rješenja, jer će svaki glas biti presudan.

(SB)

ČITAJTE JOŠ:

loading...

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close