Guardian o masakru u Siriji: Istočna Ghouta je nova Srebrenica, a Assad novi Mladić

Sa svakim djetetom koje izgubi život i svakim brutalnim činom koji prođe nekažnjeno, Istočna Ghouta sve više nalikuje na zločin koji je Kofi Annan nazvao najgorim u Evropi još od Drugog svjetskog rata. Istočna Ghouta se pretvara u sirijsku Srebrenicu, piše Guardian.

 

 

Kao i enklava bosanskih muslimana 1995. istočna Ghouta se nalazi na periferiji Damaska, a opkoljena je vojskom režima još od početka rata u Siriji.

Sličan slučaj kao sa Srebrenicom, hrana, medicinska pomoć i lijekovi su odsječeni. Srebrenicu je 1993. UN proglasio “sigurnom zonom”. Prošle godine, Rusi su proglasili istočnu Ghoutu zonom “de-eskalacije konflikta”.

Međutim, bez rezultata. Kao i u Bosni, niko nije zaštitio civilnu populaciju od ofanzive koja je počela u decembru nakon kraha pregovora. Nemilosrdni zračni napadi sirijskih snaga koje podržava Rusija oduzimaju veliki broj života.

UN je doslovno molio Assadovu koaliciju koja ima i podršku iranskih snaga, da što prije prekinu napade. Njihovi apeli su ignorisani, kao i oni agencija za humanitarnu pomoć.

Pažnja velikih svjetskih sila poput SAD-a i Rusije posvećena je političkoj kontroli države, a ceh životom plaćaju stotine hiljada Sirijaca.

U prethodnih 36 sati, poginulo je preko 100 ljudi, 500 je povrijeđeno, a pet bolnica je bombardovano. Radi se o rekordnim ciframa stradanja još od 2011. godine.

U Srebrenici, 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka izmasakrirano je u nekoliko dana, a između 25.000 i 30.000 žena, djece i starih osoba je protjerano. Međunarodni sud je ta djela kasnije proglasio genocidom, piše Guardian.

Agonija istočne Ghoute je slična, i nastavlja se ignorisati.

Guardian upoređuje predsjednika Sirije Bashara al-Assada sa Ratkom Mladićem, jer ne pokazuje znake zdravog razuma niti popušta pred stranim uticajem, a optužbe za ratne zločine se gomilaju.

 

 

(Fokus.ba)

Izvor Fokus

Komentari su zatvoreni