Guber otiče dok vlasti love u mutnom

0

Izgradnju Banje Guber je Vlada RS-a blokirala prije nekoliko godina, a objekti propadaju, dok vlasti pričaju sa investitorima o privatnom vlasništvu.

 

Srebreničke guber vode otječu u nepovrat i, umjesto da liječe, ostavljaju iza sebe zloslutne crvenkaste tragove kuda god prođu. Krivca za to ne treba tražiti dalje od entiteta RS i interesa vladajućeg SNSD-a, čija vlada već godinama blokira izgradnju Banje Guber, čiji se obrisi već uveliko naziru.

Pravna bitka

Banja i smještajni kapaciteti na ovom lokalitetu su od 2010. godine u vlasništvu firme Guber AD, čiji je vlasnik Radojica Ratkovac. Iste godine počela je izgradnja objekata porušenih tokom rata, međutim, nekoliko mjeseci nakon toga izgradnju banje je stopirala Vlada RS-a.

Projekat se trebao završiti 2012, ali se umiješala politika

Razlozi tada nisu bili poznati, ali sve je postalo jasnije kada je dvije godine nakon toga koncesiju na ljekovitu guber vodu dobila firma Argentum 09, koja je u vlasništvu Dodikovog poslušnika Milorada Motike, koji je kasnije bio i pomoćnik ministra industrije u Vladi RS-a i to za koncesije, a sada je predsjednik UO Alumine. Uslijedila je pravna borba koja na opštinskim i entitetskim sudovima još nije okončana.

Ipak, o guberu se u posljednje vrijeme sve više razgovara i to o postojanju nekoliko modaliteta za okončanje ovog projekta, koji bi u konačnici mogao vrijediti više od 40 miliona KM. Međutim, o kakvim se planovima radi, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može tvrditi.

Alija Tabaković, odbornik u SO Srebrenica, kazao nam je kako u ovom trenutku ništa nije konačno, ali da je situacija komplikovana.

– Entitetske vlade su najavile neke razgovore, ali i dalje nije poznato kako će one pomoći, s obzirom na to da je banja u privatnom vlasništvu, kazao nam je Tabaković.

Radojica Ratkovac, vlasnik AD Guber, u čijem posjedu se nalazi banjsko lječilište, nije htio ništa govoriti o banji niti o tome kada će dugo najavljivani projekat zaživjeti.

– U ovom trenutku je najbolje ništa ne govoriti. Neke stvari se dešavaju, ali da ne prejudiciram, o banji ću više imati reći u narednom periodu. Tada ću obznaniti šta je sve u pitanju, kazao nam je zagonetno Ratkovac.

hotel Argentarija

O Banji Guber nismo ništa uspjeli saznati ni od bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koji je njeno otvaranje najavljivao kao projekat koji će oživiti ne samo Srebrenicu, ali ono što posebno iznenađuje jeste da o banji nije htio govoriti ni aktuelni načelnik Mladen Grujičić, kojem smo se obratili pisanim putem tokom prošle sedmice.

Austrijanci

Ono što se zna jeste to da su prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik i Grujičić, kao član te stranke, razgovarali, ali bez iznošenja detalja. Poznato je, ali i zbunjujuće da je Grujičić, kako je to sam kazao u medijima, nedavno boravio u radnoj posjeti Austriji, gdje se susreo s predstavnicima jedne kompanije koja u svom vlasništvu ima hotele i spa centre, a koja je zainteresirana da uloži u Banju Guber.

Da li ovo znači da SNSD i Vlada RS-a uopšte ne računaju na AD Guber u cijeloj priči i da ga, zapravo, žele isključiti iz projekta, iako je Ratkovac već uložio milione u objekte, ostaje da se vidi u razgovorima koji sasvim sigurno imaju političku, a ne privrednu notu.

 

Oslobodjenje

Odgovori