Čuvajmo Srebrenicu

Haag neće zaboraviti Srebrenicu: Puštanjem 33 balona obilježena je 24. godišnjica genocida

Genocid u Srebrenici nije uradio jedan ili nekoliko zločinaca. Bilo ih je na stotine i hiljade

Marš mira organizuje se svake godine 11. jula prije održavanja nacionalne komemoracije za Srebrenicu. Ovaj marš je posvećen žrtvama počinjenog genocida u Srebrenici i oko nje, i dug je 11 kilometara.

Maršruta od 11 kilometara je simbolična veza za počinjeni genocid 11. jula 1995. godine.

Marš mira u Holandiji prvi put je organizovan 2013, a ove godine se održao po sedmi put. Polazak je bio iz Wassenara (Sportpark de Roggewoning, Buurtweg 122), prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, sa odredištem Het Plein, Den Haag.

Učesnici, njih oko 250, okupili su se u 9.30, odakle je započela njihova maršruta. Kolona je na konačno odredište, het Plein Den Haag, stigla oko 14.30, gdje je održana nacionalna komemoracija za žrtve počinjenog genocida u Srebrenici. Na trgu je bilo oko 500 ljudi.

Program su vodili Mustafa Hadžiibrahimović i Lejla Prnjavorac, a započet je izvedbom himne “Jedna si, jedina”, hora Vredeskoor (Mirovni hor) i hora IKC Selam Rotterdam.

Prisutnima se u ime Udruženja preživjelih srebreničkog genocida juli 1995. obratila Senada Klempić.

– Pored genocida koji smo preživjeli, i dan-danas se prema nama preživjelima konstantno čini nepravda koja nas boli isto toliko, možda i više od samog zločina. Međunarodna zajednica koja se toliko zalaže za “poštivanje međunarodnog prava i normi” nijemo je posmatrala zločin koji se dešavao ispred njenih očiju na pragu 21. vijeka, ističe Klempić.

Bosanci i Hercegovci u Srebrenici su bili u enklavi, gladni, žedni, goli, bosi, napaćeni i izmučeni do besvijesti. Humanitarna pomoć je dopremana čak i zračnim putem kako bi se narod spasio od kolektivne smrti.

– Gledali smo tada u nebo radujući se svakom zvuku aviona i huku padobranskih paleta sa hranom. Gledali smo u to isto nebo i tih toplih julskih dana 1995, iščekujući ponovo zvuk aviona, ovaj put borbenih, ali ih tada nismo dočekali. lzdati smo! lzdati od svih! Ostavljeni smo u obruču da se sami borimo za sopstveni život kao nekakve šumske zvijeri, u emotivnom govoru rekla je Senada Klempić.

Programu su prisustvovali zastupnici partije Denk Tunahan Kuzu i Selcuk Ozturk i drugi zvaničnici. Ono što ovogodišnji marš mira u Holandiji čini drugačijim od prethodnih je prisustvo ministrice odbrane Holandije Ank Bijleveld. Ovo je prvi put da neko iz holandske vlade na ovaj način odaje počast žrtvama srebreničkog genocida. Ovom prilikom ministrica je podijelila ljiljane prisutnima i izrazila želju da upozna preživjele žrtve.

Klanjanju dženaze prethodio je govor imama IKC-a Selam Rotterdam Aldina ef. Šahbazović, koji je istakao kako i Potočari imaju svoj zid plača.

– To je ogromno šehidsko mezarje u Memorijalnom centru Potočari koje svi trebaju posjetiti i izvući pouku. Međutim, Potočarima nedostaje zid srama na kojem bi bila ispisana imena svih onih koji su na bilo koji način odgovorni za ovo nedjelo, a mnogo ih je. Genocid u Srebrenici nije uradio jedan ili nekoliko zločinaca. Bilo ih je na stotine i hiljade. Sistematski se pripremao i odvijao, ističe ef. Šahbazović.

Govoriti o tome, smatra on, naša je vjerska i moralna, ali i građanska i demokratska obaveza iako sam govor nekada nije dovoljan.

– Ako zaista želimo spriječiti buduće genocide i zločine, i ako istinski i iskreno želimo da se nikada i nikome isto ili slično ne desi, moramo učiniti puno više od običnog saosjećanja prema žrtvama. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja zločina kao i ravnodušnost promatrača zločina, zaključio je Aldin ef. Šahbazović.

U zrak su puštena 33 balona sa imenima žrtava čija su tijela identifikovana i ukopana u Potočarima. Prvi balon pustio je Šefkija Hadžiarapović, koji je od prve komemoracije u Holandiji aktivno uključen u organizacije komemoracija.

(Mojabih.oslobodjenje.ba)

Loading..