Hadži Aljo Mehmedović preživio pakao u Srebrenici: Gledao sam svog Sulju kako moli da ga ubiju!

0

Srebreničanin hadži Aljo Mehmedović jučer je učio Ja’sin pred dušu svojim rođacima Sulji Ibrahimoviću, Aliji Husejinoviću i Sulejmanu Mehiću. On je uspio preživjeti pakao u julu 1995., ali kaže da i danas sanja leševe, zapomaganje rođaka Sulje…

– Po nesreći, ja sam preživio, izašao sam iz onog pakla. Gorko je kad dođeš ovdje, gutaš, a ne možeš doći do glasa. Nešto te steže u grudima, u grlu. Ne želim se prisjećati dana kad sam ostao bez njih trojice i kada sam svojim očima gledao kako ih četnici ubijaju – govori Mehmedović.

Kaže da se svakim korakom sjeća golgote koju su prošli Srebreničani.

– Suljo me dozivao, znao je da sam tu u šumi negdje, čuo sam kako me zove imenom, pomagao je. Bio je ranjen, zvao me da priđem da ga spasim. Ali nisam mogao. Jaukao je, pomagao molio četnike da ga ubiju, oni su ga samo pustili da iskrvari, krvario je do smrti i tu je i ostao sa još nekoliko stotina naših komšija, koji su kao on molili za smrt. Vidio sam kako mu jedan od četnika drži pušku uperenu u glavu, a nisam mu mogao pomoći, to mi je najteži momenat u životu. Ti njegovi jauci i sad me bude, kad zaspim čujem kako me doziva – kaže Mehmedović.

Kazao nam je i da u Srebrenici danas nije lahko živjeti, jer se moraju boriti za opstanak. Aljo živi sa bolesnom suprugom kojoj uprkos tome što nema gdje zaraditi, mora donijeti svaki dan da njih dvoje jedu, piju, da nisu gladni.

– Dolazio bi ja ovdje češće, ne samo 11. jula. Ali, imam obaveze. Ženu bole noge, ne može sama da radi, jer valja stoku nahraniti – kaže Mehmedović.

 

 

Avaz.ba

Odgovori