Hafiz Sulejman Bugari: Šta će nam nacija, jezik, religija, pa i psihologija bez duha i duše?

Hafiz Sulejman Bugari koji od prošle godine boravi i radi u Crnoj Gori bio je gost u “Centralnom dnevniku” kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u. Tom prilikom hafiz Bugari, poslao je poruku svim Bosancima i Hercegovcima, te uputio devet rečenica koje mogu biti dobar životni orjentir u vremeneu u kojem živimo…

 

 

 

„O građani Bosne i Hercegovine, o Bosno, o Bosanci i Hercegovci, ako smo zaboravili, želim da sebe i vas podsjetim…  Nisam čuo da postoji srpski, hrvatski ili bošnjački duh, ali sam čuo da postoji ‘bosanski duh’. Svi smo ga na ovaj ili onaj način, osjetili ili doživjeli. Zato vam i dolaze ovdje, ne zbog sebilja ili kaldrme. Naravno, svi imate pravo na svoju naciju, na ime svog naroda i to treba svako da poštuje. Ako moja braća po ljudskosti i sada po domovini, kažu da postoji crnogorski jezik, ja ću to sigurno da poštujem dušom i moje dijete će ići da ide u školu i da uči taj jezik. Znam da je uvijek bilo mržnje i zla, ali nemojte vi biti zločinitelji, mrzitelji, osim onoga što je svakome mrsko. Bježimo od mržnje, nipodaštavanja i nacionalizma, jer braća smo ljudi! Šta će nam nacija, jezik, religija, pa i psihologija bez duha i duše?! Evo pogledajte šta je napravila nacija i nauka bez duše od modernog društva. Opredmetila ga, robotizirala ga i navila ga protiv brata i drugog i drugačijeg. O ulemo, sveštenici, učenjaci, naučnici, akademici, znanstvenici, svi smo mi dobri dijagnostičari znanja, ali čini se da nismo ili nećemo da budemo u stanju tarapeuta – da budemo ljekari svoga društva. Okrenimo se jedni drugima, brižljivo i iskreno, tragajući za dobrim u svakome. Evo i sada kada sjedimo jedni pored drugih, mi znamo za nešto što nam se ne sviđa kod njega ili kod nje, ali nažalost dešava nam se da to čuvamo kao dokaz protiv njega ili nje… Ovo vam govori čovjek albanskog porijekla, Europljanin, musliman, bosanskohercegovačkog državljanstva, sa crnogorskim boravkom“, kazao je hafiz Bugari u svojoj poruci građanima BiH.

 

 

Također, gostujući u “Centralnom dnevniku” kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u, hafiz Bugari je iskorsito da kroz devet rečenica da i životne smjernice, zlata vrijedne:

 

– Kome je čast preča od drugoga, on nečasno postupa.
– Počastimo zajednicu svojom čašću, ako nam je stalo do nje.
– Svaka čast onome ko čuva svačiju čast.
– Duhovni beskučnici svakome su na putu.
– Bez duhovnog skuta, sve je više skitnica.
– Ako priznaš da pojma nemaš, ne mogu te ubiti u pojam.
– Ko ne poštuje čast drugog, on je u stranci nečasnog.
– Moderno povlačenje od zajednice /iz zajednice/ nije radi zajednice nego radi ega, “zadnjice”.
– Ako si nekome dao hljeb, pa te napada, onda se ti preispitaj.

 

 

 

Izvor:
BNN.BA

Komentari su zatvoreni