Hajra Ćatić: Preseljenje laboratorije za identifikacije u Holandiju velika greška (FOTO)

Članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ tokom današnjeg tradicionalnog mirnog protesta u Tuzli izrazile su nezadovoljstvo zbog preseljenja laboratorije za identifikacije posmrtnih ostataka iz Bosne i Hercegovine u Holandiju.

 

 

“Ako nekoga i nađu, uzorci se sada moraju slati u Holandiju. To je dug proces. Koliko godina da se čeka, koliko mjeseci da se čeka rezultat iz Holandije? To su uradili bez da je iko pitao porodice šta misle o tome. Imat ćemo sastanak sa ICMP-jem i bit će tema upravo to preseljenje laboratorije”, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Upitana o provokacijama koje konstantno dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska ili iz Republike Srbije o genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici, Ćatić je kazala da su se preživjele žrtve navikle na takve izjave i uvrede. Najnoviji primjeri su nedavna izjava srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja smatra da se u Srebrenici nije desio genocid, nego “užasan, užasan zločin”, te dešavanja u Potočarima 9. januara kada su određene osobe psovale i urlikale nakon što su majke iz Srebrenice posjetile Memorijalni kompleks.

“Mi od njih ne očekujemo ništa drugo, jer genocid stalno negiraju. Ogorčeni smo zbog toga i hitno nam treba zakon kojim bi se negiranje genocida kažnjavalo”, izjavila je Ćatić.

Inače, protesti u Tuzli održavaju se svakog 11. dana u mjesecu, a poruka je ista. Preživjele žrtve genocida bore se za istinu i pravdu, ali brojne porodice još uvijek nisu našle svoje najmilije. Preko 1.000 žrtava genocida još uvijek nije pronađeno.

 

 

(AA)

Komentari su zatvoreni