Čuvajmo Srebrenicu

Hamdija Fejzić nakon sjednice SO Srebrenica: Budžet ne ide na štetu Bošnjaka

U Srebrenici je održana prva sjednica Skupštine Opštine u novom sazivu, kojom je predsjedavao Hamdija Fejzić. Na ovoj sjednici je, između ostalog, usvojen i budžet za narednu godinu u iznosu nešto većem od 11,5 miliona maraka.

 

Nakon sjednice, a povodom reagovanja koje su u javnost posljednjih dana iznosili pojedini članovi SO Srebrenica, u kojima su tvrdili da predloženi budžet ide na štetu Bošnjaka, Fejzić iznosi argumente kojima dokazuje suprotno, te tvrdi da su u budžetu Bošnjaci i Srbi ravnopravno tretirani.

– Skupštinska većina se vodila principom raspodjele 50:50 posto sredstava, te da niko nije oštećen. Kada je u pitanju finansiranje rada udruženja proisteklih iz rata budžet za rad je povećan. Grant za opštinske boračke organizacije bošnjačkog naroda biće 12 hiljada KM, isto kao i za rad boračkih organizacija srpskog naroda. Grant za porodice poginulih i nestalih i civilnih žrtava rata bošnjačkog naroda biće 10 hiljada. U budžetu su predviđene tri hiljade KM za obilježavanja bošnjačkog naroda na području opštine Srebrenica. Po 22 hiljade i 500 KM budžetom je predviđeno za finansiranje izgradnje islamskih i pravoslavnih vjerskih objekata. Za te namjene ukupno je predviđeno 50 hiljada KM. Određen dio sredstava je predviđen i za potrebe katolika u Srebrenici – naveo je Fejzić u svom saopćenju.

Također, osvrnuo se i na odluku pet članova SO Srebrenica da napuste sjednicu. Radi se o odbornicima Begiji Smajiću, Aliji Tabakoviću, Nedimu Smajiću, Almiru Dudiću i Almiru Muminoviću.

– Pozivam sve odbornike da rade u korist građana, te da konkretnim prijedlozima doprinesu boljem radu Skupštine opštine i životu građana u Srebrenici. Napuštanja sjednica i širenje dezinformacija nikome ništa neće dobro donijeti. Odbornici treba da zastupaju interese naroda koji im je dao povjerenje. Napuštanjem sjednica i raznim prozivanjima to povjerenje se ne opravdava. Svi moramo biti razumni, i početi raditi u interesu građana bez obzira slagali se ili ne – dodao je Fejzić u saopćenju.

 

Faktor.ba