HAOS U BEOGRADU: Šešeljevi četnici izazvali incidente zbog “Mirdite”

0

Kordon policije zaustavio oko 100 pristalica SRS koji su krenuli ka Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uoči otvaranja festivala “Mirdita, Dobar dan”

 

 

Pristalice Srpske radikalne stranke, na čelu sa liderom te stranke Vojislavom Šešeljem, došla je do kordona policije koja je raspoređena ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, gdje se održava festival „Mirdita — dobar dan“.

Sa razglasa čule su se četničke pjesme iz poznatog repertoara stranke. Prema izvještačima sa lica mjesta okupljenima se obratio lider radikala Vojislav Šešelj. Kako nezvanično saznajemo on je tom prilikom rekao da će sutra obići Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića u zatvoru Zabela..

Protiv festivala “Mirdita, dobar dan” proteste su organizovali i organizacije “Zavetnici” i “Srpska desnica”.

Radikali su prvo tražili zabranu održavanja tog festivala, a potom najavili okupljanje.

Grupa pripadnika SRS pokušala je da probije kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, ali je policija spriječila taj njihov pokušaj.

Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba nalazi se kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, a zatim i probali da se “probiju” do zgrade.

Nakon toga pripadnici SRS počeli su da psuju i vrijeđaju policiju ali i da “prozivaju” najviše državne funkcionere.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Nakon incidenta s policijom, pojavio se lider radikala Vojislav Šeselj, koji se obratio svojim pristalicama rekavši im da su oni kao srpske patriote zaustavljeni u centru Beograda, “umesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala”.

Navodeći da u goste s Kosova nisu došli ljudi koji priznaju ustavm te da su ih pozvali oni koji su ga odavno priznali kao nezavisnu državu, Šeselj je poručio da “izdaja u Srbiji nikad nije dugo trajala i da će doći vrijeme kad će svi da odgovaraju zbog toga”.

Organizator protesta Miljan Damjanović pozvao je na protestu na poštovanje Ustava Republike Srbije.

“Jasno vam je valjda da je to politički skup”, rekao je on.

Tokom protesta radikala došlo je i do svađe s funkcionerom Liberalno demokratske partije (LDP) Đorđom Žujovićem koji je ranije najavio da će članovi LDP braniti od ekstremista pravo građana da u Beogradu organizuju festival “Mirdita, dobar dan”.

Radikali su aktivistima LDP, koji su s druge strane policijskog kordona, dobacivali “Biće dana, doći će radikali, svi ćete za izdaju da odgovarate”.

Kada se aktivistkinja LDP Anita Mitić približila kordonu, jedan učesnik radikalskog skupa pljunuo je u njenom pravcu.B92 B92

Na protestu je i Radomir Počuča, bivši portparol PTJ. Počuča je radio i kao novinar i voditelj televizije “Pink”, učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani.

 

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori