Čuvajmo Srebrenicu - ZS

HAOS U SIRIJI: Zapaljeni autobusi poslani za evakuaciju civila, očajni ranjenici čekaju na spas

0

Autobusi koji su poslani kako bi se njima evakuirali stanovnici šijitskih mjesta Foua i Kefraya su napadnuti i zapaljeni, a napad su izveli pobunjenici protiv sirijskog režima.

Zapaljena su tri autobusa, koji su na svu sreću bili prazni.

Evakuacija šijitskih sela dogovorena je u sklopu nagodbe o evakuaciji istočnog dijela Aleppa, koji je prije pada grada bio pod kontrolom pobunjenika.

Naime, prije nego što se nastavi evakuaciju civila, ranjenih i bolesnih iz istočnog Aleppa, Asadova strana tražila je recipročnu evakuaciju provladinih snaga, civila i ranjenika iz opkoljenih mjesta u provinciji Idlib.

U mjestima Fouai i Kefrayi na evakuaciju ranjenici i civili čekaju u očajnim uvjetima, pod opsadom pobunjeničkih snaga, piše BBC.

Glasnogovornica CICR-a u Ženevi rekla je da za sada ne može ništa potvrditi o pripremama za evakuaciju. Nakon što je u petak prekinuta evakuacija, ICRC je u subotu pozvao zaraćene strane da brzo donesu plan i osiguraju “čvrste” garancije za evakuirane.

Međunarodni odbor Crvenog krsta (ICRC) nada se u nedjelju nastaviti evakuaciju civila i ranjenih iz opkoljenog istočnog Alepa, rekla je glasnogovornica dok se u podne po američkom vremenu očekuje glasanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji koja predviđa da operaciju nadziru UN-ovi posmatrači.

 

Avaz.ba

Odgovori

84 queries in 0.703 seconds.