Čuvajmo Srebrenicu - ZS

HARIS SILAJDŽIĆ NAKON PRESUDE MLADIĆU UPOZORAVA: “Neprirodno je i VEOMA OPASNO…”

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Vlade Republike BiH u ratnom periodu, komentarisao je za Anadolu Agency (AA) konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, kojeg je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu osudio na doživotnu kaznu zatvora, kao i za genocid počinjen u Srebrenici.

”Govoreći pred skupštinom u Banjaluci 12. maja 1992., ratni zločinac Ratko Mladić nazvao je ono što će učiniti nesrpskom stanovništvu Bosne i Hercegovine genocidom. Cjelokupno srpsko političko i vojno rukovodstvo svjesno je ušlo u genocidni projekt eliminacije nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini u okviru stogodišnjeg projekta stvaranja velike Srbije. Svi su optuženi i osuđeni presudama Haškog tribunala. Neprirodno je, dakle, i veoma opasno, odvajati ove zločince i presude koje se odnose na njihove zločine od projekta velike Srbije koji je izvođen pod vodstvom Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije. Ovi zločinci su predstavljeni kao žrtve prinesene na oltar projekta velike Srbije, dok sam projekt ostaje nedodirljiv”, rekao je Silajdžić.

Upozorava da je „u tom duhu odgojena jedna nova generacija i nova politička elita koja nastavlja provođenje projekta načinom koji je prilagođen nastalim okolnostima“.

”Ako su medijske reakcije u Srbiji i entitetu RS-u u Bosni i Hercegovini odraz šireg društvenog sentimenta, Bosna i Hercegovina će ostati žarište destabilizacije i napetosti na jugoistoku Evrope. Genocid će dobiti pravo građanstva u Evropi javnim nipodaštavanjem haških presuda, veličanjem zločinaca i posebno statusom quo u Bosni i Hercegovini, koji djeluje u korist ovog zločinačkog projekta”, smatra Silajdžić.

Sve dok se anonimne inicijative i intrige neprestano pletu oko Bosne i Hercegovine, sami građani nemaju načina da izraze svoju demokratsku volju u nominalno demokratskoj zemlji, stav je Silajdžića.

”Izuzetak su predstavnici Vlade Ruske Federacije koji javno prijete nespecificiranim mjerama ukoliko BiH bude napredovala prema članstvu u NATO-u. Ovo stanje nametnuto je građanima BiH agresijom, genocidom i svim zamislivim drugim zločinima, najtežim na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata”, istaknuo je Silajdžić.

Bez temeljnih promjena, dodaje, nisu moguće promjene.

”Rješenje je u temeljnim promjenama na platformi građanske demokratije koje bi oslobodile nesumnjive pozitivne potencijale i koje bi otvorile put prema članstvu BiH u euroatlantske integracije. Građani BiH, nakon svega, zaslužuju priliku da iskažu svoju volju onako kako to čine drugi u demokratskim državama”, kazao je Silajdžić.

(SB)

Komentari su zatvoreni

83 queries in 0.737 seconds.