Hasan Nuhanović: Nadam se da Radenko Stanić neće pobjeći u Srbiju

0

Tužilaštvo BiH Stanića tereti da je tokom 1992. i 1993. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Nakon što je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendirao dvojicu pomoćnika ministra sigurnosti protiv kojih su na Sudu BiH potvrđene optužnice, a jedan od njih je i Radenko Stanić, protiv kojeg se vodi postupak za ratne zločine počinjene na području Vlasenice, u izjavi za „Dnevni avaz“ reagirale su i žrtve genocida.

Hasan Nuhanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, bivši prevodilac u UNPROFOR-u, a danas ugledni publicista i predavač, kazao je da se nada da Stanić neće pobjeći preko granice u Srbiju, nakon što ga je ministar Radončić suspendirao.

Inače, Nuhanović je Radenka Stanića prijavio za ubistvo njegove majke.

– Taj čovjek je bio komandir Policijske stanice u Vlasenici u julu 1995. godine. A, prema mojim saznanjima, upravo su pripadnici policije ubili moju majku i još pet-šest muškaraca na jednom mjestu. Prema svjedočenjima osoba srpske nacionalnosti, moja majka je ubijena iz blizine, a zatim polivena i zapaljena. Podaci s ekshumacije kažu da su sve kosti bile nagorjele, a što se i podudara – kazao je ranije Nuhanović za „Avaz“.

Inače, Radenko Stanić nekadašnji je komandir u vlaseničkoj Službi javne bezbjednosti (SJB). Tužilaštvo BiH tereti ga da je tokom 1992. i 1993. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

Još od 2017. godine bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću mediji, ali i žrtve uporno su postavljali pitanje do kada će Stanić biti povlašten uprkos optužnici za zločine i kad će biti suspendiran, ali Mektić je ignorirao ovo pitanje.

Odgovori