Hasan Nuhanović o hapšenjima u Vlasenici: Ubistvo moje majke je jedna od tačaka optužnice

VLASENICA, (Patria) – Danas su na području Vlasenice i Han Pijeska uhapšene tri osobe optužene za ratne zločine: Mile Kosorić, nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korupusa Vojske RS, zatim Rade Garić, komandir interventnog voda te brigade i Momčilo Tešić, vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

 

 

Radi se o osumnjičenim za genocid koji su ubijali civilno stanovništvo 1992. u Vlasenici i 1995. u Srebrenici.

Samo u 1992. godini ubijeno je 1.600 vlaseničkih Bošnjaka. Za njih oko 500, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u toku je identifikacija. Još uvijek se kao nestali vodi više od hiljadu Bošnjaka Vlasenice. Dakle, riječ je o oko 2.700 bošnjačkih žrtava na području opštine Vlasenica.

I pored tolikog broja žrtava, do jučer je samo jedna osoba uhapšena i suđena za ratni zločin. Radi se o Predragu Bastahu zvanom Car.

Hasan Nuhanović koji je izgubio roditelje i brata u ovom strašnom genocidu kazao je nakon hapšenja:

– Moja porodica je izbjegla iz Vlasenice te 1992. godine, te praktično pobjegla od strašnog klanja 1.600 naših sugrađana. Nismo pronašli spas. Nakon toga iz enklave Srebrenica su odvedeni i ubijeni moj otac i brat, a nešto kasnije ubijena je i moja majka Nasiha, i njeno svirepo ubistvo se nalazi kao posebna tačka u ovoj optužnici za uhapšenu trojicu Vlaseničana – kaže Nuhanović za NAP.

Hasan je platio jednom Srbinu iz Vlasenice da mu svjedoči o ubistvu majke. Inače, nije mu želio otkriti tu istinu, ako mu ne plati. Njegova majka Nasiha je ubijena u blizini Vlasenice u julu 1995. godine sa nekoliko muškaraca civila. Svi ubijeni su posuti benzinom i zapaljeni.

– Nadam se da nije bila živa kad su ih zapalili i da je izbjegla tu najbolniju i najužasniju smrt – kaže Hasan.

Posmrtni ostaci Nasihe Nuhanović su pronađeni zahvaljujući upornoj potrazi njenog sina Hasana. Sahranjena je 2010. godine.

– Nije se, nažalost, tragedija moje porodice zaustavila na tome. Kad sam tražio da mi se vrati imovina, stan očev u Vlasenici, rekli su mi jasno i glasno da mi ne daju. Opet sam platio da vratim taj stan kao nekakvu svoju uspomenu na moju porodicu. Mjesto gdje smo zadnji put bili zajedno i sretni – istakao je Nuhanović.

 

 

Izvor: Patria

Komentari su zatvoreni