HDZ BiH VRLO BRZO REAGOVAO NA KAVAZOVIĆEVE IZJAVE – “Mi želimo…

(…) mir i suživot, a ne prebrojavanje.

HDZ BiH u saopštenju za javnost izražava žaljenje zbog izjava uvaženog reisa Kavazovića u kojima spominje tu političku stranku u kontekstu kakvom je izašao danas u javnost.

“Nazivati poruke HDZ-a BiH “discipliniranjem” je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju. HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota”, navodi se u priopćenju.

Navode da “islamska zajednica (IZ) nije i neće biti njihov oponent”.

“Dapače, IZ može biti samo naš suradnik i sugovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu. To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese” napominju iz HDZ-a.

Naveli su da još jednom žele istaknuti svoju intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja.

HDZ podsjeća da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sustav. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH neće, napominju, odustati jer je to njihova odgovornost.

“Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo”, stoji u priopćenju.

Post navigation

Komentari su zatvoreni