HLADAN TUŠ IZ SARAJEVA ODJEKNUO U SUSJEDSTVU: „Milanovića nakon debakla `cipelari` državni vrh Bosne i Hercegovine…”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je poručio da Milanović neuspješno pokušava da liječi frustracije na BiH.

Nakon što su evropski mediji objavili naslovnice u kojima predsednika Republike Hrvatske nazivaju ludakom s kojim na Samitu NATO-a u Madridu, niko nije htio da se druži, te nakon što propala Milanovićeva čudna nastojanja da blokira pristupanje Finske i Švedske NATO savezu sve dok se Izborni zakon BiH ne promijeni po željama Zagreba, doslovno je uslijedilo cipelarenje hrvatskog predsednika od strane državnog vrha Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je neprihvatljivim stalno bavljenje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića stanjem u BiH izjavivši kako je to već poprimilo patološku narav te nalikuje na opsjednutost Vladimira Putina Donbasom.

„Evidentno je da je Milanović parodija diktatora koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas nesvjestan da je prošlo vrijeme kada se o zakonima u BiH odlučivalo u Zagrebu. To je pokazao i fijasko njegovo inicijative kojom je pristup Finske NATO-u pokušao povezati s izbornim zakonom u BiH, kazao je Džaferović.

Tokom obraćanja medijima sa Samitu NATO-a u Madridu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića su novinari pitali o izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u vezi s izbornim zakonom u BiH te s blokiranjem ulaska Finske i Švedske u NATO. Ministar obrane BiH kazao je da su Milanovićeve izjave fijasko, javlja beogradski “Danas”.

„Mislim da su njegovi govori neuravnoteženi i nepotrebni. Ne slažem se s onim što on govori, a ne slaže se ni moj kolega ministar Banožić. Imamo dugu granicu s vašom zemljom i nastojimo održavati bliske prijateljske odnose.

Uplitanje koje vidimo je nepotrebno i kontraproduktivno za Hrvatsku i očito je da Milanović sada pokušava izliječiti neke svoje frustracije. Bilo je neprimjereno vezati ulazak Švedske i Finske uz izborni zakon, a to se predsjedniku Hrvatske vratilo kao bumerang. I bilo je potpuno nepotrebno“, komentirao je Podžić, javlja hrvatski RTL.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je poručio da Milanović neuspješno pokušava da liječi frustracije na BiH.

Ministar Podžić je na samom Samitu ali i u proteklom periodu, predano radeći, uradio je odličan posao, čime možemo biti zadovoljni, kao što s druge starane ne mogu biti zadovoljni oni poput Milanovića koji bi da svoje frustracije liječe na Bosni i Hercegovini, a što neće biti moguće, jer nisu u stanju u dokumentima da proguraju neke svoje formulacije a kamoli šta drugo“, rekao je Komšić“.

Komentari su zatvoreni