HLADAN TUŠ ZA ZVANIČNI ZAGREB: Odbijeni Plenkovićevi zahtjevi, ništa od izmjene izbornog zakona prije oktobarskih izbora

Plenković je tražio da kandidatski status bude uslovljen izbornim zakonom prije izbora ali takav zahtjev hrvatskog premijera odbijen na Samitu, te nije ušao u zaključke.

Unatoč nastojanjima premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Hrvatska nije uspjela na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana ubaciti zahtjev o izmjeni Izbornog zakona BiH prije oktobarskih izbora.

Naime, Plenković je tražio da kandidatski status bude uslovljen izbornim zakonom prije izbora, ali takav zahtjev hrvatskog premijera odbijen na Samitu, te nije ušao u zaključke.

Istina, Evropsko vijeće, ne precizirajući rokove, pozivalo je sve lidere u BiH da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora u Bruxellesu i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

Komentari su zatvoreni