Hoće li uspjeti? / Komšić otkriva Dodikove planove o podjeli BiH: Ovo mu je samo prvi korak, ne smijemo izazvati incidente jer onda bi se desilo…

Dodik je provocirao na granici entitetskoj kad je pravio ove vojne vježbe. To je bila čista provokacija i ona može biti vrlo opasna. Jer da neko reagira na to, da se izazove neki incident, onda bi bilo kritično, onda ne znamo kako bi se to završilo, kaže Ivo Komšić

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva RBiH smatra da je stanje na političkoj sceni u BiH proizvedeno.

-Dodik hoće osamostaljenje institucija RS-a od institucija države. Drugim riječima, hoće osamostaljenje RS-a od BiH, ali se mora znati da je to samo prva faza. Druga faza je proširenje Srbije na prostor RS-a i izlazak Srbije na Unu. S druge strane, imamo ovu HDZ-ovu politiku koju vodi Dragan Čović. On je takođe nju opisao i ona je dosta jednostavna. On hoće pod tom idejom koju je on nametnuo o legitimnom predstavljanju promijeniti Izborni zakon i Ustav ove zemlje. Imamo s treće strane politiku koju predstavlja SDA, namjerno neću da kažem bošnjačku, koja veoma loše reagira na ovu destabilizaciju koja dolazi i s jedne i s druge strane i prihvatili su tezu da se ovdje radi o položaju naroda, odnosno nacija u našem društvu i u državi, a ustvari radi se o državi. Onog trenutka kad političke razgovore pretvorite u razgovore o odnosima među narodima vi ste prekrižili BiH jer BiH ne može opstati na tim nacionalističkim ekskluzivnim interesima koji se žele ugraditi u institucije države, pojašnjava Komšić i ističe da je zadnjih 20 godina ugrožena stabilnost BiH.

-Mir nije ugrožen u onoj mjeri koliko se govori. Teško ovdje da neko može započeti i da se može usuditi otvoriti neke oružane sukobe. Dodik je provocirao na granici entitetskoj kad je pravio ove vojne vježbe. To je bila čista provokacija i ona može biti vrlo opasna. Jer da neko reagira na to, da se izazove neki incident, onda bi bilo kritično, onda ne znamo kako bi se to završilo. Jer onda bi on pozvao EUFOR odavde da zaštiti entitetsku granicu jer kao ona je ugrožena, ugrožen je ponovo srpski narod u RS-u, itd. Treba se čuvati toga. Ne smijemo izazvati incidente bez obzira na provokacije jer bi nam se moglo desiti da nam onda međunarodne snage kao zaštite entitetske granice, da zaštite jedne od drugih, podijelili bi nam državu kao što je podijeljen Kipar.

Komšić smatra da je cilj upravo da dođu međunarodne snage i podijele državu.

-Cilj tih provokacija je upravo to. Ovdje se treba držati misije koju imaju međunarodne snage u BiH. Oni su tu da čuvaju mir, a ne da sudjeluju u nekom sukobu i da zalede sukob koji bi se tu pojavio. U ovoj situaciji kad se iz susjedstva zvecka oružjem, onda bi bilo vrlo važno ono što je Haris Silajdžić ponovio da međunarodne snage odu u Brčko i da stanu na neke ključne tačke na granici prema Srbiji, pa ako treba i prema Hrvatskoj. Sjećate se, ne tako davno kad je Milanović dolazio u Vitez da je imao želju da počasni svoj vod dovede u našu državu i da demonstrira tu neku silu u našoj državi. To je akt agresije na ovu državu.

Pojašnjava da bi to imalo šanse na uspjeh, ali smetaju bosanski Hrvati, Hrvati srednje Bosne.

“Ne možete odvojiti Bošnjake, muslimane od Hrvata i katolika srednje Bosne jer tu oni žive zajedno. To je jedino mjesto gdje žive zajedno. Nema više muslimana i Bošnjaka u Zapadnoj Hercegovini, ili ih ima beznačajan broj. Nema Hrvata u Posavini. To je Tuđman prodao davno, ’92. On je realizirao svoj zločinački projekat o preseljenju naroda kad je iselio Posavinu. Rat se ovdje vodio oko srednje Bosne, oko bosanskih Hrvata. I mi smo njima uvijek bili problem. Tuđman nije mogao nikako halaliti to. Mi smo remetilački faktor, da nije bosanskih Hvrata on bi lako uzeo Zapadnu Hercegovinu i rekao eto vam to gore. Meni je to davno rečeno, ali nisam vjerovao u to. Ima deset godina. Kao vi ste remetilački faktor, šta čekate, što se ne selite odavde. Iz Hrvatske mi je to rečeno i nije to privatno mišljenje. Meni je preneseno javno mnijenje iz hrvatske politike. Meni je to onako ličilo na neki vic. Međutim, u ovoj koncepciji, sad vidim šta je remetilački faktor. Mi smetamo da bi se muslimansko-pravoslavni svet odvojio od Zapada. Sva ova retorika koju mi slušamo evo već 2-3 godine o legitimnom predstavljanju, o ugroženosti Hrvata, tu se stalno misli na bosanske Hrvate. Oni nas ugrožavaju, iz Hrvatske je to retorika, oni su prljavi, treba im dati sapun da se peru, gdje ćete vi, gospoda hrvatska živjeti sa prljavim narodom. Ugroženi ste jer Bošnjaci naši, odnosno muslimani vjernici su potencijalno najveći teroristi u Evropi, to će biti leglo terorizma, ne možete s njima živjeti, iselite se odatle, šta čekate. Jer hrvatska politika ne može voditi jednu komotnu politiku prema Bošnjacima kao narodu, niti može prema BiH jer mi smo sad smetnja. Ne znaju šta s nama uraditi. Ta je politika na djelu, ona je aktuelna.

Smatra da Dodik neće uspjeti u onome što je naumio.

-Prvo, imat će unutarnji problem unutar RS-a. Nisam siguran da mu to može proći čak i u NSRS-u. Ako prođe, ne vjerujem da će garanti Dejtonskog sporazuma dozvoliti da se on tako drastično ruši. Ipak i to je neka nulta tačka ispod koje se ne može tako lako ići. To će se rješavati u RS-u i mislim da ga opozicija čeka na tom pitanju. Što se tiče Čovića, stvar je jasna. Ideja legitimnog predstavljanja je ideja hrvatske izborne jedinice, a to je ideja stvaranja trećeg entiteta, a stvaranje trećeg entiteta je obnova Herceg-Bosne. To je shema i Čović radi na tome. Ima podršku iz Hrvatske i, što je najgore, ima podršku iz nekih krugova iz EU.

-Dok je HNS to je Čovićev čovjek, to su njegovi plaćenici. Gospodinu Cvitanoviću i HDZ-u, odnosno Čoviću, smeta to što se ja borim za istinu. Ja želim da se objelodani istina o onome što se ovdje zbivalo ’90-ih godina. Oni žele sakriti tu istinu, zaključio je Komšić, piše Federalna.ba.

Komentari su zatvoreni