HOLANDSKI VOJNICI ZBOG GENOCIDA U SREBRENICI TRAŽILI OD DRŽAVE PO 22.000 EURA: Evo koju odluku su danas donijeli

0

Holandsko pravosuđe je 2017. proglasilo holandsku državu djelimično krivom za smrt 350 Bošnjaka u BiH tokom genocida u Srebrenici.

 

 

Više od 200 pripadnika holandskih mirovnih snaga zaduženih 1995. da štite civile u Srebrenici, gdje je ubijeno oko 8.000 ljudi, odustalo je od krivičnog gonjenja holandske države, saopštio je njihov advokat.

Oko 230 holandskih plavih šljemova zatražilo je 2017. od holandske države najmanje 22.000 eura odštete za svakog od njih.

Oni su naveli da i dalje trpe traume i da su marginalizovani u društvu poslije genocida 1995. godine.

Odluka o povlačenju tužbe uslijedila je poslije izjave holandskog ministra odbrane Anka Bijlevelda početkom godine o otvaranju istrage o traumama koji su pretrpeli pripadnici holandskih mirovnih snaga.

“Dovoljno smo uvjereni da je naša žalba krenula dobrim putem i zbog toga odustajemo od daljeg gonjenja”, rekao je njihov advokat Mikael Ruperti, prenosi holandski list De Telegraaf.

Ruperti je rekao da su njegovi kliijenti prošli godine kada su podnijeli žalbu, naveli da trpe “razne posljedice u svojim životnim aktivnostima” smatrajući da je Ministarstvo odbrane za to odgovorno.

Ministarstvo još nije saopštilo rezultate najavljene istrage ali je ministar rekao da je to “važna istraga koja će doprinijeti pronalasku rješenja”.

Holandsko pravosuđe je 2017. proglasilo holandsku državu djelimično krivom za smrt 350 Bošnjaka u BiH tokom genocida u Srebrenici.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Lako naoružani, holandski vojnici, koji nisu imali podršku iz vazduha i koji su bili pod vatrom, bili su prinuđeni da napuste enklavu prepuštajući je snagama bosanskih Srba koji su odveli i ubili blizu 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

 

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori