Hrvati pripremaju optužnice protiv generala Armije RBiH

Hrvatsko tužilaštvo uskoro će objaviti optužnice protiv 17 bošnjačkih generala i nekadašnjih visokih oficira Armije Republike BiH.

 

 

Izvori EuroBlica tvrde da je hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) poslije nedavne pravosnažne haške presude šestorici ratnih vojnih i političkih lidera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne ponovo aktiviralo predmete protiv brojnih čelnika Armije RBiH.

Među oficirima koje DORH sumnjiči da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u BiH i Hrvatskoj, između ostalog, nalazi se i ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković protiv koga se, inače, u Tužilaštvu BiH već duže od 11 godina vodi istraga zbog zločina počinjenih nad Srbima.

“Poslije presude hrvatskoj šestorki u Hagu na DORH se vrši ogroman pritisak iz državnog i političkog vrha Hrvatske da u najkraćem roku pripremi i objavi optužnice protiv ratnih komandanata Armije RBiH zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, Trusini, Travniku, Grabovici kod Mostara, ali i zbog navodnih zločina koje su pojedini bošnjački oficiri, u vreme kada su još nosili uniforme JNA, počinili na teritoriji Hrvatske”, otkrivaju izvori EuroBlica.

 

Obimna istraga

 

Oni podsjećaju da su brojni mediji u Hrvatskoj još početkom ove godine objavili da je DORH, na osnovu prijava udruženja hrvatskih ratnih veterena i žrtava iz proteklog rata, pokrenuo obimnu istragu protiv 30-ak Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

“Haška presuda liderima Herceg-Bosne, posebno onaj njen dio u kome se Hrvatska navodi kao agresor na BiH, a njeno tadašnje vojno i političko rukovodstvo učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, u Zagrebu je raspalila osvetničko raspoloženje prema Sarajevu tako da je sad postalo samo pitanje dana kada će hrvatsko tužilaštvo objaviti optužnice protiv bošnjačkih generala, koje su bile otkucane još u aprilu ove godine”, tvrde izvori.

 

Očekivanja

 

Da čelnici hrvatskih političkih stranaka, ne samo iz Zagreba, već i onih iz Mostara, očekuju od DORH da objavi optužnice protiv Bošnjaka odgovornih za zločine nad Hrvatima svedoči i izjava člana Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora Slavena Raguža. On je uoči prekjučerašnje posete Andreja Plenkovića Mostaru jasno poručio šta hrvatski političari iz BiH očekuju od premijera Hrvatske.

“Od Plenkovića i službene hrvatske politike očekujemo podizanje optužnica protiv zapovednika Armije RBiH zbog agresije na Republiku Hrvatsku, budući da su bili dijelom jedinica JNA koje su granatirale civilna područja, kao i zbog masovnih zločina nad Hrvatima u BiH”, rekao je Raguž.

Iz Državnog odvjetništva Hrvatske nismo dobili odgovor na pitanje koje smo im poslali još prije dva dana, odnosno molbu da nam objasne u kojoj fazi se nalaze istrage koje je DORH pokrenuo protiv bošnjačkih ratnih generala.

 

Spisak osumnjičenih

 

Prema informacijama koje su početkom godine objavili hrvatski mediji, Državno odvjetništvo te zemlje je, osim Atifa Dudakovića, pripremilo optužnice za počinjene ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima i protiv Jovana Divjaka, Sefera Halilovića, Vehbije Karića, Selme Cikotića, Envera Hadžihasanovića, Asima Koričića, Sakiba Mahmuljina, Amira Kubure, Šerifa Patkovića, Đemala Merdana, Ramiza Drekovića, Salka Gusića, Enesa Kovačevića, Bakira Alispahića, Fahrudina Agića i Midhata Cerovca.

 

(Radio Sarajevo)

Komentari su zatvoreni