Home Novosti BiH Hrvatska: Konvoj sa 270 mladih Bošnjaka krenuo iz Zagreba prema Srebrenici

Hrvatska: Konvoj sa 270 mladih Bošnjaka krenuo iz Zagreba prema Srebrenici

konvoj iz hrvatske

Ispred zagrebačke džamije ispraćen je 11. Konvoj mladih Bošnjaka “Da se nikad ne zaboravi” u okviru kojeg će Srebrenicu tijekom vikenda posjetiti 270 mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja.

 

 

Da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi Srebrenica, poruka je koju su uputili mladi Konvoja i zvaničnici koji su ih ispratili iz zagrebačke džamije prema Potočarima, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj je organizirao Ekrem Bećirević, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

U ukupno šest autobusa prema Srebrenici zaputilo se oko 270 mladih iz Dubrovnika, Splita, Zagreba i Zagrebačke županije.

Mladi će posjetiti novootvoreni muzej koji prikazuje stvarno mjesto na kojem su boravili Holanđani za vrijeme okupacije Srebrenice. Riječ je o 11 soba koje su dovedene u prvobitno stanje, u vrijeme kada je holandski bataljun napustio ovo područje.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je poručio kako je zajednički zavjet ne dopustiti da se zaboravi istina.

– Ne smijemo zaboraviti najveći genocid od Drugog svjetskog rata naovamo. Ne znam hoće li se ikada moći oprati odgovornost međunarodne zajednice za to – kazao je Bandić.

Najavio je kako će dogodine osobno sa suradnicima, zaposlenicima Gradske uprave, u jednom od autobusa biti dio ovog konvoja.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović istaknuo je kako se genocid u Srebrenici “dogodio u srcu Europe potkraj 20. stoljeća, a na sramotu čitavog čovječanstva, pogotovo međunarodne zajednice i onih koji su bili odgovorni da spriječe izručenje tog napaćenog naroda koji je tog kobnog 11. 7. nastradao u Srebrenici”.

Istaknuo je kako “povjerenja koje se mora izgraditi ne može biti bez prave istine koju trebaju priznati oni koji su taj genocid počinili”.

– Nažalost, Srebrenica se i danas ponavlja dok mi krećemo na put. Srebrenica se događa u Mijanmaru i drugim destinacijama – poručio je muftija.

– Ovaj konvoj nije tu da ispunjava srca mržnjom ili tugom, nego nadom, nadom da ćete, posebno vi mlađi, u svojim životima širiti ljubav i toleranciju – poručio je predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić.

Prije samog ispraćaja, mladima su dodijeljene tri nagrade za esej inspiriran temom Srebrenice.

Ove godine Konvoju su se po prvi puta pridružili mladi iz Stranke rada i solidarnosti 365 Milana Bandića, mladi Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) te grupa studenata sa Hrvatskih studija.

Faktor.ba

Previous articlePostoje dokazi da je Izrael slao oružje srpskoj vojsci tokom rata u BiH
Next articleSadašnji ministar MUP-a RS Dragan Lukač 1994. naredio odvođenje vojnika Armije BiH koji je kasnije zaklan (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.