Home Novosti BiH HRVATSKI ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU ŠOKIRAO IZJAVOM: “Moglo bi se desiti da...

HRVATSKI ZASTUPNIK U EU PARLAMENTU ŠOKIRAO IZJAVOM: “Moglo bi se desiti da neki od susjeda uđu u EU bez da se Hrvatska složi s time!”

Ilčić se zalaže da zemlje iz evropske čekaonice ne ulaze u Evropsku uniju na temelju univerzalnih kriterija koji važe za sve, nego na temelju diskrecionog prava Hrvatske da odlučuje je li neka država spremna za uazak u EU, ili mora ispuniti još neki, specifični kriterij pa zahtjevu Hrvatske.

Evropska unija mora prevladati zamor u politici proširenja i dati joj novi zamah, poručio je hrvatski eurozastupnk Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za novu politiku proširenja.

Picula je, otvarajući raspravu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu, apostrofirao da već 10 godina postoji zamor spram proširenju Europske unije, iako je politika proširenja važno geopolitičko oruđe EU-a.

Potreban je novi zamah procesu proširenja, zaključio je Picula, dodavši da je ruska agresija na Ukrajinu imala tektonski učinak na mnoge od politika EU-a. Trebamo prevladati zastoj u proširenju, dodao je zastupnik hrvatskog SDP-a. Picula je naglasio kako je potrebno napredak svake zemlje prema EU-u ocjenjivati pojedinačno.

Zastupnik Hrvatskih suverenista (Europski konzervativci i reformisti) Ladislav Ilčić kazao je kako “izrazito cijeni napore kolege Picule u ovom važnom pitanju” te da podržava proširenje, ali se zalaže da se odluke donose konsenzusim a ne kvalificiranom većinom, kako se odnevadno sve glasnije zagovara u nekim evropksim državama.

“Na taj bi način neki od hrvatskih susjeda mogli ući u Europsku uniju bez da se Hrvatska složi s time. Na taj bi način ostala otvorena brojna pitanja koja Hrvatska ima sa svojim susjedima i koja bi dugoročno opterećivala Hrvatsku, a time i Europsku uniju”, kazao je Ilčić, spominjući izrijekom Srbiju, ali je posve jasno kako je njegova primjedba načelnog karaktera i odnosi se na sve hrvatske susjede, pa i na BiH, koji čekaju ulazak u EU.

Drugim riječima kazano, Ilčić se zalaže da zemlje iz evropske čekaonice ne ulaze u Evropsku uniju na temelju univerzalnih kriterija koji važe za sve, nego na temelju diskrecionog prava Hrvatske da odlučuje je li neka država spremna za ulazak u EU, ili mora ispuniti još neki, specifični kriterij pa zahtjevu Hrvatske.

U tom kontekstu treba posmatrati i i hrvatsku podršku da BiH što prije dobije kandidatski zahtjev, ali pod uvjetom da prethodno o ispuni sve zahtjeve koje pred BiH stavlja susjedna Hrvatska pod krinkom EU, kao što je na primjer promjena Izbornog zakona, koju ne traži EU nego isključivo Hrvatska.

(SB)

Previous articleLider SDA Bakir Izetbegović u veoma oštrom tonu poručuje: “Ponižavajuće je kada Dragan Čović naredi “Trojki” da DF ne može biti dio koalicije”
Next articleIZETBEGOVIĆ ŠOKIRAO GLEDAOCE: U studiju izvukao bijeli papir i poručio – “Po prvi put u političkoj karijeri ovo radim…” (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.