Home Novosti BiH Hutba dr. Seljubca u Potočarima: Svaki zločin je bumerang – uvijek se...

Hutba dr. Seljubca u Potočarima: Svaki zločin je bumerang – uvijek se vrati onome od koga je krenuo

U Memorijalnom centru Potočari danas je klanjana džuma namaz, koju je predvodio dr. Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je tom prilikom održao hutbu.

Njegovu hutbu prenosimo u cijelosti.

– Jednom prilikom je našem dragom pejgamberu Muhammedu, a.s., došao Ubejj b. Halef noseći u ruci truhlu kost i onako oholo i silnički tu kost pred Pejgamberom smrvio i rasuo je po zraku, govoreći: “O Muhammede, ti tvrdiš da će Allah ovo oživiti?” Pejgamber je na tu provokaciju smireno, samouvjereno i uz čvrsto ubjeđenje odgovorio: “Da, Uzvišeni Allah će te usmrtiti, potom proživiti, a zatim u Vatru uvesti!” Ove Pejgamberove riječi je i Objava potvrdila završnim ajetima sure Ja Sin, koju često učimo pred duše naših merhuma. Uzvišeni je tim ajetima uputio takvim silnicima Svoje upozorenje:

Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik, i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: “Ko će oživiti kosti, kad budu truhle?” Reci: “Oživiće ih Onaj Koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio.

Upozorenje je ovo svakom zločincu koji je svoju kamu i svoju dušu okrvavio nevinom krvlju. I ta krv i ove kosti nevino ubijenih će zajedno sa kostima zločinaca biti oživljene. Uzvišeni kaže Svom Pejgamberu:

Bilo da ti pokažemo dio onoga čime im prijetimo, bilo da ti dušu uzmemo, Nama će se oni vratiti, i tada će Allah biti svjedok za ono što su činili.(Junus, 46)

Na drugom mjestu u časnom Kur’anu Uzvišeni se zaklinje:

– Tako mi neba sazviježđima okićenog, i Dana već određenog, i svjedoka i onoga čemu će biti svjedok – prokleti neka su oni koji su rovove iskopali, i vatrom i gorivom ih napunili, kada su oko nje sjedili i bili svjedoci onoga što su vjernicima radili! A svetili su im se samo zato što su u Allaha, Silnoga i Hvale dostojnoga, vjerovali, čija je vlast i na nebesima i na Zemlji – a Allah je svemu Svjedok. (El-Burudž, 1-9)

Božijem sudu se umaći ne može. Od te istine ni jedan zločinac pobjeći ne može. Sve što može, dok još nije kasno, jeste – da svoj zločin prizna, pred ljudima i pred Bogom istinu kaže, porodicama žrtava se izvini, pokaže mjesta gdje je svoje zločine počinio i kosti žrtava pokopao. Pa i tada mu ostaje da stane i pred Božiji sud. A Allah je svjedok svemu.

Ili će zločinci pokazati gdje su kosti sakrili ili Allah može dati da kosti njihovih najmilijih zemlja izbaci. Tada će se pitati zašto. Znat će i odgovor.

Cijenjena braćo (i poštovane sestre)

Riječi su često previše slabe da bi opisale snagu emocije ili osjećaj koji u određenom trenutku imamo. Takvi su i ovi momenti, kad stojimo u gradu bijelih nišana. U glavi se roji bezbroj pitanja. Među njima je i ono: kako bilo ko ko počini i najmanji grijeh može nakon toga mirno spavati, a da ne govorimo o genocidnom zločinu u kojemu je zločincu sasvim svejedno ko je pred njim – beba stara svega dva dana ili starica od 90 godina.

Kakav je to psihoprofil osobe koja takav zločin čini? Psihijatri tvrde da se radi o svojevrsnom poremećaju ličnosti. Osoba koja ima poremećaj ličnosti teže kontrolira nagone, sebe ima u prvom planu i iz nje lahko izbija potisnuta agresija. Takva se osoba ne ponaša prema općeprihvaćenim društvenim normama, frustrirana je, agresivna i nasilna, nema osjećaj krivnje i trajno je razdražljiva. Takav je poremećaj dijagnosticiran mnogim višestrukim ubicama, koji, kako bi prikrili zločin često svoje žrtve zapale. Kamerama zabilježeni prizori zločina na ovim prostorima nakon kojih zločinci slave svoj zločin zorno pokazuju manifestaciju bolesnog uma. Ovo se može govoriti o pojedincima, ali kako je moguće da se to dogodi cijeloj jednoj vojsci? A moguće je. Ovi nišani to svjedoče.

U Podrinju, i ne samo tu, nego na teritoriji cijele jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, pri činjenju monstruoznih zločina a i nakon njih, ubice su svoje zločine pretvarali u herojska djela i slavili pobjede. Valjda da bi tako zavarali svoju savjest i zaboravili onaj očajnički pogled žrtve pred njeno smaknuće koji ih proganja svaki dan. U snu i na javi. I proganjat će ih. Dok ne odu s Ovog Svijeta.

Zločinci nisu svjesni za njih pogubne istine a to je da je svako zlo djelo, zlodjelo ili zločin, bumerang – uvijek se vrati onome od koga je krenuo. Tužno je to što se zlo zlodjela ponekad vrati nevinim potomcima zločinitelja, kroz niz generacija kasnije. Oni ni o tome nisu mislili kada su cijele porodice uklanjali sa površine zemlje.

Kako onda očekivati da se boje Suda dana Sudnjega i presude Suca svih sudaca?

Cijenjena braćo (i poštovane sestre)

Svemogući Gospodar svih svjetova u Časnom Kur’anu, našoj Knjizi Vodilji, nam poručuje:

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi ne znate! Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kad ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!”

Ja Rabbi, ti si Gospodar svih svjetova i Ti sve možeš

Dušama nevino stradalih podari smiraj

Njihovim preživjelim porodicama daruj sabur da strpljivo podnose bol rastanka

A na Boljem Svijetu obraduj ih radošću ponovnog sastanka

U ljepotama džennetskih perivoja…

Amin

bportal.ba

Previous articlePropali Vučićevi planovi: Srbi osuđeni u Hagu ne mogu služiti kaznu u Srbiji
Next articleJovanović: Mladić je herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.