Čuvajmo Srebrenicu

I KAMEN BI ZAPLAKAO: VODITELJICA ‘VIJESTI U 7’ ZAPLAKALA TOKOM NAJAVE PRILOGA O SMRTI HEROINE HATIDŽE MEHMEDOVIĆ

Vijest o smrti Hatidže Mehmedović širom BiH, ali i regiona dočekana je s nevjericom i tugom. Koliko je smrt Hatidže Mehmedović nenadoknadiv gubitak pokazuju i suze voditeljice “Vijesti u 7” Maide Burgić koju su slomile emocije tokom najave priloga o smrti heroine Hatidže Mehmedović.

 

 

Već se dijele prvi komentari na suze u očima voditeljice “Vijesti u 7”, a mi prenosimo jedan od njih.

– Doživio sam i to da vidim. Voditeljica tv Hayat upravo je ZAPLAKALA tokom vijesti, navodeći detalje o životu Hatidže Mehmedović, Majci Srebrenice, koja je juče preselila. Nabrojala je vodetljica imena muža i sinova, napomenula detalje iz njenog života a onda odjednom joj je zadrhtao glas, gotovo je nestao, ali nastavila je govoriti ali očiju punih suza. Hvala ti Maida Burgić ma ko bila… to je upravo ono što mi treba da osjećamo jedni prema drugima. Ova djevojka je večeras zaslužila sve pohvale svijeta, malo je ovakvih momenata na našim ekranima. Hvala ti… – napisao je Nihad Aličković.

Naredne minute ćemo posvetiti istinskoj srebreničkoj heroini i simbolu borbe za istinu. „Sanjam ih. Zovem ih. Tražim ih. Dođu mi na san i ja kažem:‘Ljubi vas majka, sanjam li ja ovo ili ste se vi stvarno vratili?, kažu stihovi Mileta Stojića o snovima majke Hatidže Mehmedović.

Majka Hatidža sinoć je prestala sanjati.

Nakon duge i teške bolesti preminula je na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu. U prilogu ispod pogledajte jedan od posljednjih intervjua majke Hatidže koji je dala za našu televiziju. Hatidža Mehmedović živjela je sama, njeno sve bogatstvo nestalo je u genocidu.

Zločinci su joj ubili sinove Azmira i Almira, muža Abdulaha i desetke muških članova familije. Jedino društvo Hatidži pravile su tri jele koje je u dvorištu kuće njen sin Almir posadio dok je išao u školu.

Bila je istinski borac za pravdu, kazala je nakon njene smrti Hajra Ćatić, majka s kojom se često družila.

Ćatić kaže kako je često sama sebi postavljala pitanje ‘otkud joj tolika snaga’, ali ovo je dokaz da je tuga prouzrokovana zločinačkom rukom bila jača od nje.

(Dženeta Sarić/Kozić/Hayat/Foto:Hayat)