I TO ČUDO DA SE DESI; DODIK ZAMOLIO BORRELLA: “Učinite sve da Bosna i Hercegovina…”

“…u idućoj godini BiH dobije status kandidata.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma historijski datum za cijeli svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

“U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da ‘zaraćene strane u nepotrebnom sukobu’ mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH, koja je višenacionalna i viševjerska zemlja”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

On je napomenuo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH te da apstraktna priča o građanima neće moći dati rezultate, prenosi Srna.

Dodik je istaknuo da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

On je ocijenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

“Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili”, rekao je Dodik.

(SB)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close