Incident na suđenju: Jedan od optuženih za ubistva u Kravici viknuo “Živjela Srbija”

Beogradski specijalni sud odgodio je nastavak suđenja osmerici bivših policajaca za ubistva u Kravici u julu 1995. godine, nakon čega je uslijedila rasprava između jednog od optuženih i supruge stradalog Srebreničanina.

 

 

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu je naložilo da se odgodi suđenje osmerici bivših pripadnika specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, s obzirom da nije dobilo sve odluke od Višeg suda koji se tiču žalbi optuženih na prethodne odluke.

Dok je izlazio iz sudnice, jedan od optuženih je viknuo “Živjela Srbija“, na šta je Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja žena Podrinja – Bratunac, koja je bila u sudnici, uzviknula “Živjela Bosna i Hercegovina“.

-Nemamo povjerenja u ovaj sud- rekla je Sinanović, čiji je suprug ubijen u Kravici.

Postupak u ovom predmetu počeo je u februaru ove godine, ali je obustavljen u julu nakon što je Sudsko vijeće donijelo odluku da optužnicu nije podnio ovlašteni tužilac s obzirom na činjenicu da je u to vrijeme pozicija srbijanskog tužioca za ratne zločine bila upražnjena.

Optužbe su podnijete u januaru 2016., u trenutku kada je prethodni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević već bio penzionisan, a njegov nasljednik još nije bio izabran. Krajem jula ove godine, novoizabrana glavna tužiteljica za ratne zločine Snežana Stanojković se žalila na ovu odluku, ali je Viši sud u Beogradu odbio njen zahtjev, kazavši kako je podnesak nepotpun s obzirom da je zasnovan na optužbama koje su odbačene.

Viši sud je naložio tužiteljici Stanojković da podnese novu optužnicu, koja bi morala biti potvrđena prije nego što se zakaže novo suđenje.

Apelacioni sud u Beogradu je stavio van snage ovu odluku i naložio da se postupak nastavi.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su da su organizirali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995. Prethodno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Milidragovića i Golijanina za genocid, ali ih nije moglo uhapsiti jer su živjeli u Srbiji.

Nakon što su 2013. godine Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je proslijedilo dokaze u Beograd.

Prema optužnici koju je podnijelo Tužilaštvo BiH, Milidragović, bivši komandir voda Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, bivši zamjenik komandira voda u Centru za obuku “Jahorina”, počinili su genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Međutim, srbijansko tužilaštvo je reklo da nije moglo dokazati optužbe za genocid koje su podnijeli tužioci iz BiH, pa je umjesto toga ove osobe optužilo za počinjenje ratnog zločina.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, Srbija ne prihvata da su srebrenički masakri predstavljali genocid.

 

 

(BIRN/Detektor.ba)

Komentari su zatvoreni