Čuvajmo Srebrenicu

Institut za istraživanje genocida Kanada: Otvoreno pismo francuskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Dominique Bilde

Članovi Instituta za istraživanje genocida Kanada smatraju da je prijedlog rezolucije o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i očuvanju prava bh. entiteta Republika Srpska koji je podnijela francuska desničarska zastupnica u Evropskom parlamentu Dominique Bilde anticivilizacijski atak.

– Vaš prijedlog je anticivilizacijski atak na bosanskohercegovačke, francuske i evropske vrijednosti i dehumanizirajući napad na žrtve genocida u BiH, najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi – stoji u otvorenom pismu Instituta.

Podsjećaju da je BiH 22. maja 1992. godine bila priznata članica UN-a i to bez eintiteta, te da je preživjela agresiju, zločin i genocid, a o tome govore brojne presude.

Bilde i drugim članovima antibosanske koalicije iz Instituta poručuju da projekti rušenja države BiH implementacijom zaborava historijske tradicije bh. države neće uspjeti.

– Bosna i Hercegovina nije država s kojom se može manipulisati već je to vječna državna, historijska i teritorijalna kategorija – istaknuto je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA / ZS)