Interpol raspisao potjernicu za Dušanom Spasojevićem

0

“U petak sam od rodbine dobio SMS poruku: ‘On je otišao.’ Pitao sam šta to znači. Kažu: ‘Odlučio je.’

Interpol je raspisao potjerrnicu za Dušanom Spasojevićem kojeg optužnice Državnog tužilaštva terete za zločine na području Zvornika 1992. godine.

Spasojević se tereti da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Malešić, 27. maja 1992. godine silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu, izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

Sudski postupak po ovoj optužnici je došao do faze izvođenja dokaza Odbrane, ali se Spasojević nije pojavio na ročištu 3. marta 2020. godine.

“U petak sam od rodbine dobio SMS poruku: ‘On je otišao.’ Pitao sam šta to znači. Kažu: ‘Odlučio je.’ Pitali su da li da jave MUP-u (Ministarstvu unutrašnjih poslova) da je nestao, da se vodi kao nestala osoba. (…) Moje mišljenje je da se on nalazi u Srbiji”, rekao je tada u sudnici branilac Nenad Rubež.

Nastavak suđenja po ovoj optužnici se trebao održati 9. marta, ali se Spasojević ni tada nije pojavio na ročištu, a Tužilaštvo je od Suda zatražilo da za njim raspiše potjernicu.

Prema navodima druge optužnice, Spasojević je sa Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomić, Brankom Studenom, Vladom Ristanovićem i Milanom Mijićem optužen za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

“Terete se da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kada su se ostali optuženi iz ovog predmeta početkom marta izjašnjavali o krivici, Spasojević nije pristupio na to ročište, a branilac je kazao da je porukom obaviješten od rodbine da je optuženi nedostupan.

Sud je potom donio rješenje kojim se Spasojevićev predmet odvaja u odnosu na Peru Radića i ostale optužene, te je tada rečeno da će se postupak protiv njega voditi zasebno.

(Fokus.ba)

Odgovori