Čuvajmo Srebrenicu

INZKO SE OBRATIO DIREKTNO ČOVIĆU: Predsjednik HDZ-a BiH rekao da nema budžeta bez promjene odluke o CIK-u, visoki predstavnik odmah reagovao

0

“… koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva”

Visoki predstavnik Valenin Incko u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa. Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj.

“Nastavak tijesne suradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva.

Te mjere prije svega podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu. To bi otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja.

Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva. Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje”, navodi se.

Visoki predstavnik također poziva građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne suradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovat će dalju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima.

Predsjednik HDZ-a BIH danas je izjavio kako nema budžeta na državnom nivou, ako se ne promijeni odluka o CIK-u.

(SB/NAP)

Odgovori