Ispovijest Ševala Ademovića najpotresniji događaj dana: “Kažem ženi, kažem kćerki – koju imam, jednu jedinu, riješio sam da te dvije kosti ukopam”

Kolona sa tabutima u kojima su posmrtni ostaci 71 žrtve genocida u Srebrenici, koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru, u nedjelju u poslijepodnevnim satima stigla je u Potočare.

 

Kolona je jutros krenula u 10 sati iz Visokog, a u 12 sati stigla je u Sarajevo.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti su ispraćeni prema Potočarima, gdje su stigli u poslijepodnevnim satima.

Jedan od najpotresnijih događaja dana desio se nakon dolaska tabuta u Memorijalni centar kada je Ševal Ademović ispričao kako je nakon višegodišnjeg traganja za ostacima sina odlučio da ukopa “te dvije kosti”, koje je imao od svoga Šefika.

“Trpio sam sve do sada, išao sam kada sam god imao priliku, pitao ima li šta i dobivao odgovor da nema. Kada sam nakon silnih obećanja vidio da nema ništa, nakon pet godina, šest – odlučio sam, kažem ženi, kažem kćerki – koju imam, jednu jedinu, riješio sam da te dvije kosti ukopam”, otkrio je vidno potreseni otac.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je sedam maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopani ostaci 6.574 žrtve.

(N1)

Komentari su zatvoreni