Ispunjena posljednja želja Bosanke u Njemačkoj: Grad Haan u Njemačkoj od 3. augusta 2017. godine ima spomenik posvećen 8.372 žrtve genocida u Srebrenici

Spomenik je nastao kao posljednja želja Abide Ruppert, slikarke rođene u Višegradu, koja od 1973. godine živi u tom gradu.

 

Kamen na kojem je isklesano: “Zur Erinnerung, Na sjećanje – Srebrenica 8.372…” položen je u centru grada i prvi je u Evropi tog tipa. Nastao je kao Abidin znak suosjećanja sa majkama 8372 žrtve, i njena je posljednja želja.

 

Abida naime ima dijagnosticiran ALS – amiotrofičnu lateralnu sklerozu – što je neurološka bolest koja dovodi do paralize mišića, i bolest je koja se ne može zaustaviti niti liječiti.

“Moja bolest je jako lukava i nemam još dugo. Doktor mi je dao nekoliko mjeseci, pošto odbijam sva pomoćna sredstva. Paraliza mi se širi, uništila mi je glasne žice, često se gušim”, pojasnila nam je.

“Grad u kojem živim, gdje sam etablirana i priznata umjetnica, ispunio mi je posljednju želju”, kazala je Abida za N1.

Na ispunjenje posljednje životne želje, nije čekala dugo: “Ja sam podnijela zahtjev prije mjesec dana, i odmah su to odobrili. Inače, to traje po godinu, a spomenik je položen 3. augusta u 17:00 sati”, ispričala nam je u razgovoru.

Abida Ruppert je istakla svoje prijateljstvo sa gradonačelnicom Haana, kojem duguje zahvalnost, a ovakva inicijativa je morala proći četiri nivoa odlučivanja prije nego što se izda dozvola.

Ispričala nam je i to da je ona sama finansirala izradu monumenta srebreničkim žrtvama u Haanu, dok je isklesani kamen poklonjen.

“Mnogo mi ovo sve znači. To je moja posljednja želja, to je prvi spomenik u Evropi kao takav, i nadam se da će ih biti više, da se ne zaboravi”, kazala je za N1 Abida Ruppert.

Grad Haan joj je tokom godina pružio mnogo ljubavi, brinuo o njoj – a stanovnici suosjećaju sa njenim bolom, te je izgradnja i otkrivanje spomenika srebreničkim žrtvama prihvaćen kao veliki događaj. Specijalnu zahvalnost izrazila je prema svom mužu, koji je podržava u svemu i daje joj neophodnu snagu, a zahvalila se i svom prijatelju, sevdah umjetniku Boži Vreći koji joj pruža dodatno ohrabrenje.

Predsjednica Društva za ugrožene narode BiH, koja je bila upućena u inicijativu od samog početka komentarisala je ovaj jedinstveni događaj, kako rekosmo – prvi u Evropi.

“To je duga priča, to je bila njena želja. I svakako je za pozdraviti. Samo 24 sata nakon pitanja gradonačelniku, grad je odobrio gradnju i postavljanje kamena”, kazala nam je Fadila Memišević.

“Veličanstveno, jedinstveno. Mi u BiH se borimo, podijeljeni smo, a taj grad je učinio to”, dodala je Memišević u izjavi za N1.

 

 

Izvor: N1

Komentari su zatvoreni