“ISTORIJSKI PROJEKAT SREBRENICA” VALJA SE U BLATU: Plaćeni negator genocida, Stefan Karganović, izgubio spor na Ustavnom sudu BiH!

Stefan Karganović, bjegunac od zakona, kome je vlast RS-a dala više od dva miliona maraka za “Istorijski projekat Srebrenica”, a koji je poslužio isključivo za širenje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti, usudio se tražiti još državnog novca. Tužio je Vladu Srpske na tri domaća suda, te išao čak i do Ustavnog suda BiH, ali je ovaj put, ostao praznih šaka, saznaje portal CAPITAL.

Karganović, koji se sklonio od pravosudnih organa RS zbog sumnje da je utajio oko 100.000 maraka poreza, tužio je Republiku Srpsku tražeći da Vlada njegovom udruženju isplati novac koji je planirala u budžetima za 2013. i 2014. godinu.

Umjesto da se pojavi na sudu, odgovora za svoje postupke, te plati utajeni porez, ovaj kontroverzni advokat u bjekstvu je imao hrabrosti da traži od Republike Srpske da mu isplati više od 160.000 maraka.

Karganović je prvo 2016. godine tužio RS Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, koji se proglasio nenadležnim. Naime, stav suda je da je budžet planski dokument, te da zakonom nije propisana obaveza isplate.

Isti stav je imao i Viši privredni sud, ali Karganović nije odustajao. Žali se Vrhovnom sudu Republike Srpske koji ga, takođe, krajem 2017. odbija. Ostala mu je jedina varijanta Ustavni sud BiH i nije mu bilo teško da u Sarajevu tuži svog bivšeg poslodavca, Republiku Srpsku koju je hvalio za sve novce i za koju je pravio liste državnih neprijatelja.

Apelaciju Ustavnom sudu Karganović podnosi septembra 2018. godine, da bi prije samo nekoliko dana, po četvrti put u nekoliko godina konačno shvatio da osim dva miliona koje je stavio u džep, za njega više novca nema.

Ustavni sud BiH je kategorično odbio njegovu apelaciju u kojoj je tvrdio da su mu sudovi odbijanjem zahtjeva povrijedili pravo na pravičan postupak, uključujući i pravo na pristup sudu i pravo na imovinu.

“Imajući u vidu okolnosti konkretnog predmeta, te sadržaj relevantnih odredbi materijalnih propisa na kojim je utemeljena osporena odluka, Ustavni sud, suprotno navodima apelanta smatra da su redovni sudovi u osporenim odlukama dali jasna i argumentirana obrazloženja u vezi sa primjenom materijalnog i procesnog prava, odnosno dali razloge zbog kojih su ocijenili da odlučivanje o apelantovoj tužbi ne spada u sudsku nadležnost odnosno zašto se apelantov zahtjev ne može kvalifikovati kao zahtjev za naknadu štete. Imajući u vidu sve izneseno Ustavni sud u odnosu na osporene odluke zaključuje da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje”, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Autor liste rušitelja

Podsjećamo, Stefan Karganović je ostao upamćen i po tome što je neistomišljenike vlasti stavio na listu rušilaca Republike Srpske, koja je objavljena u njegovoj knjizi „Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata“.

To su uglavnom bile nevladine organizacije, kao što je “Transparency international u BiH”, magazin “BUKA” i “Helsinški parlament”, a koji su početkom godine dobile sudski spor i dokazale kako je riječ o klasičnoj kleveti.

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije šest godina izdali Karganovićevu knjigu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS je u aprilu 2016. godine podnijelo Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv Karganovića zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 104.680 KM.

Naime, kako se osnovano sumnja, on je preko svog udruženja „Schtihting Srebrenica Historical Project“, registrovanog u Hagu od 2008. god 2014. godine lažno prikazivao prihode i time oštetio budžet Republike Srpske.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close