Home Novosti BiH IVAN VUKADIN OTVORENO PRIJETI: „Sve osim hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH,...

IVAN VUKADIN OTVORENO PRIJETI: „Sve osim hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH, za nas je kratkoročan…”

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati sastav nove Vlade Livanjskog kantona, odnosno koje će političke stanke u njoj participirati, Vukadin ističe da ne zna kako će izgledati jer nije siguran ko će dobiti mandat i odgovornost za formiranje vlade.

Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka, govorio je za HMS o rezultatima Općih izbora u BiH.

Vukadin posebno naglašava da je zadovoljan izbornim rezultatom jer, kako kaže, on i njegovi suradnici nisu nasjeli na negativnu kampanju koja se po nekim stranačkim portalima vodila protiv njih, a posebno protiv njega osobno.

-Mi smo radili prije izbora, napravili smo korektnu i kvalitetnu kampanju, a narod je to očito prepoznao. Koliko god da je to kompliment, ovaj, pretpostavljam, dobar rezultat je i obveza da nastavimo još odlučnije provoditi naš politički program, rekao je Vukadin.

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati sastav nove Vlade Livanjskog kantona, odnosno koje će političke stanke u njoj participirati, Vukadin ističe da ne zna kako će izgledati jer nije siguran ko će dobiti mandat i odgovornost za formiranje vlade.

“Ako tu odgovornost dobijem poštivat ćemo sve zakonske i ustavne odredbe i rezultate izbora. Uvjeren sam da vlada Hercegbosanske županije treba nastaviti dobar put koji smo započeli, dakle uglavnom onako kako je bilo, ako to bude moguće temeljem izbornih rezultata. Ustavom HBŽ Srbima i Bošnjacima pripadaju određena mjesta pa je za nas iz HNP potpuno jasno da ćemo ta prava poštivati. Uostalom mi tražimo da Hrvati imaju mogućnost konzumiranja svojih prava na razini Federacije i države pa bi bilo bezobrazno drugima istovremeno uskratiti njihova prava samo zbog toga što smo mi većina. Mi smo Hrvati, a to za nas jeste i ostaje stav, karakteristika: Hrvat drži do svoje riječi, poštuje druge i ne uzmiče u borbi za svoje”, rekao je Vukadin za HMS.

Referirajući se na pitanje hoće li HNP eventualno participirati u vlasti na razini FBiH, Vukadin kaže da će stranka kojoj je na čelu sudjelovati u svemu što vodi prema federalističkom uređenju i jačanju hrvatskih prava te poboljšanju života.

“Ali, nikad nećemo sudjelovati u bilo kojem projektu sličnima nekadašnjoj platformi i alijansi. Naš politički temelj je ravnopravnost hrvatskog naroda, federalizacija i hrvatsko jedinstvo kroz HNS. U tom kontekstu ćemo se ponašati i raditi”, rekao je Vukadin.

Početak povratka Daytonu koji je unakažen

Vukadina je komentirao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je izmijenio Izborni zakon BiH. Upitan je li za njega, kao što kaže Schmidt, “priča oko implementacije presude Ljubić završena”, Vukadin kaže da sa svojim suradnicima upravo iščitava te odluke te radi simulacije kako bi se vidio realni učinak tih odluka.

“Sad ih ne bismo komentirali osim da je dobro da se pravi bilo kakav pomak. Uvjereni smo da se jedino možemo osloniti na Vladu RH i Predsjednika RH kao naše jedine i iskrene saveznike i prijatelje bez kojih nema uspjeha”, rekao je Vukadin.

Predsjednik HNP-a dodaje da je ključ realna federalizacija BiH.

“Ovi zahvati su, nadamo se, početak povratka na Dayton koji su unakazili Schmidtovi prethodnici, na štetu Hrvata. Za nas je sve osim realne federalizacije, hrvatske federalne jedinice, unutar suverene BiH kratkoročan kozmetički zahvat koji problem samo gura pod tepih. Naš slogan je Pomak, a ne uzmak! U tom sloganu smo rekli sve, pa i odgovor na ovo pitanje: nema uzmaka dok i na temu pravednog hrvatskog zahtjeva za vlastitom federalnom jedinicom ne dođe do pomaka”, rekao je Vukadin.

(SB)

Previous articleDODIKU NIJE SVEJEDNO: „Potpuno sam uvjeren da je to pravljenje jedne atmosfere koja…” (VIDEO)
Next articleĆamil Duraković bez dlake na jeziku: “Čekam konačne rezultate CIK-a, onda idu krivične prijave”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.