“IZBORI U BIH SE MORAJU ODRŽATI”: Christian Schmidt indirektno poručio HDZ-u i Čoviću da će međunarodna zajednica djelovati ako se budžet ne usvoji

Schmidt kaže da očekuje da Vijeće ministara BiH usvoji budžet za izbore u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ističe da su izbori srž demokratije i da će se međunarodna zajednica pobrinuti da oni u Bosni i Hercegovini budu održani.

“Onaj ko izbore degradira na taktički manevar, ne razumije da građanin kroz izbore ima temeljno pravo učestvovati u upravljanju zemljom. Zato se izbori moraju održati, a svi moramo stvoriti uslove za njihovo održavanje. Jako mi je žao što to do sada nije uspjelo državnoj vladi – Vijeću ministara, koje je, u vremenima u kojima Bosna i Hercegovina još nema usvojen fiksni budžet, nadležno i za donošenje odluke o finansiranju izbora iz tog istog budžeta”, rekao je Schmidt .

Schmidt kaže da očekuje da Vijeće ministara BiH usvoji budžet za izbore u Bosni i Hercegovini.

“Više puta smo na to ukazivali na međunarodnom nivou, ne samo prijateljskim, nego i oštrim tonom. Moram reći da bih jako, jako volio vidjeti da Savjet ministara usvoji budžet. Treba samo znati da međunarodna zajednica, a tu mislim i na sebe, neće dopustiti da izbori propadnu zato što nema novca. Novca u Bosni i Hercegovini ima i ako niko ne bude spreman usvojiti i pokrenuti te mehanizme, onda se u pomoć mora pozvati međunarodna zajednica”, poručio je Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle.

Komentari su zatvoreni