Čuvajmo Srebrenicu

IZETBEGOVIĆ ODUŠEVLJEN ODLUKOM USTAVNOG SUDA: “Hvala svima koji su doprinijeli velikoj pravnoj pobjedi”!

Na redovnoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH je utvrdio da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH, a takvu odluku pozdravio je lider SDA, Bakir Izetbegović, smatrajući da je riječ o velikoj pravnoj pobjedi države BiH.

Na temelju apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim član entitetskog zakona, kojim su vlasti RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu, napisao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na svom Facebook profilu.

Kako je istakao u obrazloženju ove odluke, Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište.

– Proteklih dana je u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda, ali su se u tim vijestima malo ili nikako spominjala imena ljudi koji su zaslužni za nju. Zato želim uputiti čestitke sedmorici delegata, koji su izradili i uputili ovu apelaciju, i omogućili veliku pravnu pobjedu za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane – napisao je Izetbegović.

On je potom nabrojao imena zaslužnih delegata:

1. Dževad Mahmutović

2. Džemaludin Šabanović

3. Muris Čirkić

4. Alija Tabaković

5. Mihnet Okić

6. Faruk Đozić

7. Ahmet Čirkić

(SB)