IZETBEGOVIĆ ŠOKIRAN RIJEČIMA KALABUHOVA: „Drska je izjava ruskog ambasadora da BiH ne bi trebala…“

Izetbegović je Kalabuhovljevu izjavu nazvao “flagrantnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH”.

Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari BiH nazvao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova da BiH ne bi trebala ući u EU.

Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu Nacionalu, u kojem je opširno analizirao političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Lider SDA komentirao je izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, koji je u autorskom tekstu za banjalučki “Glas Srpske” 7. maja sugerirao kako bi građani BiH “trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji”.

Izetbegović je Kalabuhovljevu izjavu nazvao “flagrantnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH”.

“BiH se opredijelila za članstvo u EU i u NATO-u, i to konsenzusom u kojemu su sudjelovali i predstavnici Srba iz Republike Srpske. Konkretno, Dodikovi ljudi iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo. Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja”, kazao je predsjednik SDA.

(SB)

Komentari su zatvoreni