IZJAVA MINISTRA PODŽIĆA ODJEKNULA U SRBIJI: “Moguć NATO blickrig u BiH!”

Prema Podžićevim riječima, prenosi Informer, veoma je značajno da je u Završnoj deklaraciji Samita NATO od 22 tačke – u dvije spomenuta BiH.

Vodeći mediji u Srbiji na naslovnim stranama i udarnim terminima prenose izjavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koji je rekao i da je BiH u Madridu, na samitu NATO pakta, ravnopravno stavljena u sigurnosnu arhitekturu odbrane Evrope u aktuelnoj krizi, zajedno sa svim ostalim članicama ove vojne alijanse.

“Dakle, moguće je da dođe do preraspodjele nekih globalnih odnosa. Svakako BiH će postati članica NATO. Može se desiti da to bude čak blickrigom, na iznenađenje mnogih. A može se desiti da ćemo se, ipak, morati dogovoriti i naći kompromisno rešenje, na koji način, u smislu interoperabilnosti, opreme… Ali i saveznici su spremni da pomognu”, rekao je Podžić, a prenosi srbijanski tabloid Informer.

Prema Podžićevim riječima, prenosi Informer, veoma je značajno da je u Završnoj deklaraciji Samita NATO od 22 tačke – u dvije spomenuta BiH. On je rekao i da je BiH u Madridu ravnopravno stavljena u sigunosnu arhitekturu odbrane Evrope u aktuelnoj krizi, zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a.

“Da se na nas računa kao na ozbiljnog partnera, kao ravnopravnog člana NATO-a po pitanju trenutne krize. Kao što žele da pomognu ove zemlje koje su neposredno ugrožene, u blizini sukoba Rusije i Ukrajine (što je klasična agresija), i BiH su stavili u taj program. Mi smo već aplicirali za 13 programa kroz Oružane snage BiH). Svi su, bezrezervno, dali maksimalnu podršku. Daće nam sredstva, što je jako dobro s obzirom na sve ove naše budžetske krize”, prenose srbijanski mediji riječi ministra odbrane BiH.

Druga snažna poruka je mogući ruski veto u Vijeći sigunosti Un-a u pogledu produženja Misije EUFOR-a, kaže Podžić.

“Tu je, također, izražena snažna podrška BiH. Svi su rekli da saveznici već spremaju odgovor u slučaju da se to desi. Biće spremni da preuzmu taj proces. Definitivno će se bez ikakvog razmatranja NATO odmah uključiti. Dakle, u slučaju da neko uloži veto u novembru, NATO će preuzeti odgovornost za BiH. Izvori za to postoje i Dejtonski mirovni sporazum i Berlin Plus dogovor. Tako da, vidimo da je to pitanje duboko razmatrano – poručio je.

Na pitanje šta će se tačno desiti ako Rusi, ipak, ulože veto na Misiju EUFOR-a, Podžić ističe:

“One nisu izložene na radnoj večeri. Ali, toliko sam uvjeravan od svih ministara da su saveznici spremni da odgovore u slučaju da se pojavi taj veto. Vidio sam da to nije neka fraza, već da se nešto radi. To je regulirano u Dejtonu, a dograđeno u Berlin Plusu. Tako da nema mogućnosti bilo kakvih blokada.”

Download Premium WordPress Themes FreeDownload Best WordPress Themes Free DownloadDownload Nulled WordPress ThemesDownload Nulled WordPress Themesonline free coursedownload intex firmwareDownload Nulled WordPress Themesudemy course download free

Komentari su zatvoreni