Izvjesno pokretanje Banje Guber naredne godine

0

Mnogi Srebreničani vjeruju da bi ponovno pokretanje Banje Guber u Srebrenici vratilo vjeru u bolju budućnost ove opštine koja je nekad bila peta opština BiH po razvoju.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da bi pitanje Banje Guber trebalo da bude rješeno naredne godine.

“Pokretanjem Banje Guber stvorila bi se mogućnost, pored razvoja turizma, i za druge uslužne djelatnosti i porasta broja radnih mjesta. Imamo namjeru da Srebrenicu vratimo na ono mjesto gdje je bila prije rata”, rekao je Grujičić.

Prilikom nedavne zvanične posjete Srebrenici, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je sistemsko rješavanje svih banja u ovom entitetu, a takođe je rekao da će se Vlada RS baviti i problemom Banje Guber kako bi počela sa radom.

Prošle godine savjetnik za ekonomska pitanja načelnika Srebrenice Desnica Radivojević rekao je da bi koncesija na vode Guber mogla bi biti vraćena Srebrenici čime se otvaraju vrata za pokretanje i razvoj banjskog turizma.

“Idemo u smjeru da razvijamo javno privatno partnerstvo ukoliko Vlada Republike Srpske da koncesiju, vrati Srebrenici, da nas uvrsti u sistem banja Republike Srpske da mi ovdje pokušamo da nađemo investitoria koji će nam pomoći da napravimo novi objekat”, kazao je Radivojević i istakao da bi investiror dobio koncesiju na 30 godina čime bi Srebrenica dobila najviše, a razvijao bi se i ugostiteljstvo i duge uslužne djelatnosti.

On kaže da je Opština Srebrenica nekoliko puta razgovarala sa sadašnjim vlasnikom objekata na Guberu, ali da nisu postigli dogovor zbog čega se priprema lokacija iznad vode Ljepotica gdje bi se izgradio novi objekat jer su započeti velika investicija.

“Tu bi se započeo objekat na dva sprata, na 500-600 kvadrata gdje bi doveli i Guber vode, sa ciljem da se kupimo hotel od Fabike duhana Sarajevo u centru grada sa novim investitorom i da to uvežemo i omogućimo razvoj banjskog turizma”, rekao je prošle godine Radivojević.

(Esrebrenica.ba)

Odgovori