Janjiću sedam godina za udaranje i silovanje Bošnjakinje u Foči

0

Janjić je ovom presudom oslobođen po dvije tačke optužnice koje ga terete za nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje civila.

Sud BiH je nepravosnažno osudio Dragana Janjića na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče, dok ga je oslobodio optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Janjić je proglašen krivim da je kao pripadnik policije u augustu 1992. godine udarao, a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice Miljevina.

Prema izrečenoj presudi, on se obavezuje oštećenoj na ime nematerijalne štete isplatiti 15.000 KM, dok se njen imovinsko-pravni zahtjev preko dosuđenog iznosa odbija, te ga može ostvariti u parničnom postupku.

– Analizirajući dokaze, Vijeće je utvrdilo i oglasilo ga krivim da je kao pripadnik policijskih snaga počinio silovanje, rekla je predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović, dodavši da je Janjić silovanje počinio u sklopu širokog i sistemstskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjakog stanovništva na području Foče.

Janjić je ovom presudom oslobođen po dvije tačke optužnice koje ga terete za nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje civila.

Javnost je bila isključena prilikom obrazloženja presude za tačku prema kojoj je u maju 1992. godine lišio slobode jednu osobu i odveo u PS Miljevina svjestan da će biti zatvorena u Kazneno-popravni dom Foča.

Ovom presudom optuženi je oslobođen naknade troškova krivičnog postupka, te mu je produžen pritvor, prenosi BIRN.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe.

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Odgovori