Jasmila Žbanić odgovorila na optužbe Hasana Nuhanovića zbog filma o Srebrenici

0

“Naš film nije rekonstrukcija stradanja niti jedne stvarne žrtve u Srebrenici, to nije dokumentarac o pojedincima”

Film “Quo vadis, Aida?” je umjetnički iskaz o genocidu u Srebrenici

Nakon što je Hasan Nuhanović objelodanio da je nezadovoljan interpretacijom njegove knjige „Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici“ i načinom na koji je Jasmila Žbanić željela prenijeti na veliko platno, oglasila se produkcija “Deblokada”, čiji su čelni ljudi rediteljica i njen suprug Damir Ibrahimović.

– Film “Quo vadis, Aida?” je umjetnički iskaz o srebreničkom genocidu. Glavni lik Aida nije postojala u stvarnosti. Pričajući priču o historijskom događaju preko kreiranog dramskog lika, želimo da govorimo o svim žrtvama ovog jezivog ratnog zločina, a da istovremeno zaštitimo privatnost stvarnih pojedinačnih žrtava. Naš film nije rekonstrukcija stradanja niti jedne stvarne žrtve, to nije dokumentarac o pojedincima. Ničija prava ni na koji način nismo povrijedili.

Prilikom priprema za film “Quo vadis, Aida?” istražili smo mnogo materijala: svjedočenja, knjige, sudske dokumente, razgovarali s mnogim ljudima. Put od prvih ideja do krajnjeg rezultata u kreiranju igranog filma je dug i složen. Najčešće se krajnji rezultat – završen film, bitno razlikuje od početnih elemenata. To je priroda stvaralačkog procesa. Ovaj film nije priča o pojedincu. “Quo vadis, Aida?” govori o ubijenim Bošnjacima i o desetinama hiljada bošnjačkih žrtava koje su preživjele i ostale trajno obilježene srebreničkim genocidom.

Nijedan film, nijedan roman, nijedna slika, ništa se ne može porediti s jedinstvenim iskustvom svakog preživjelog pojedinca. Lične tragedije su neizrecive. Ovo je film o kolektivnoj tragediji. Nadamo se da će ovaj film doprinijeti da se nikada ne zaboravi srebrenički genocid, kao što je ”Grbavica” doprinijela da se nikada ne zaborave ratni zločini silovanja. Esma, glavna junakinja “Grbavice”, kreiran je dramski lik, a mnoge silovane žene u njoj su vidjele svoju sudbinu. Tako i u filmu “Quo vadis, Aida?” dramski lik Aida predstavlja sve žene koje su bile prisiljene rastati se od svojih najmilijih.

Ima mnogo načina da se ispriča filmska priča o srebreničkom genocidu. Ovo je samo jedna priča, prenosi Avaz.ba.

Odgovori