Home Novosti BiH JASMILA ŽBANIĆ SNIMA FILM O RATKU MLADIĆU I SREBRENICI: Tražila pare od...

JASMILA ŽBANIĆ SNIMA FILM O RATKU MLADIĆU I SREBRENICI: Tražila pare od Vlade Srbije, beogradski mediji u šoku

Pomoć u realizaciji nekog projekta dijeli se preko Filmskog centra Srbije (čiji je osnivač Vlada Srbije) koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su posljednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

Producenti filma o stradanju u Srebrenici iz 1995, koji priprema nagrađivana rediteljka iz Bosne i Hercegovine Jasmila Žbanić, zatražiće finansijsku pomoć od Srbije, saznaje Blic.

Ona planira da ponudi Srbiji da uđe u koprodukciju projekta koji se bavi jednom od najbolnijih tema u njenoj skorijoj istoriji a čiji je jedan od protagonista ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, prvostepeno osuđen u Hagu na doživotnu robiju zbog, između ostalog, pokolja 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Pomoć u realizaciji nekog projekta dijeli se preko Filmskog centra Srbije (čiji je osnivač Vlada Srbije) koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su posljednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

Jasmila Žbanić (44), uz oskarovca Danisa Tanovića, predvodi grupu filmskih stvaralaca iz BiH koja se formirala i oglasila poslije rata. Za film “Grbavica” je 2006. nagrađena Zlatnim medvjedom u Berlinu. To djelo se pamti po maestralnoj ulozi Mirjane Karanović, a u Beogradu je prikazano praktično odmah poslije Berlina, dan po završetku zvaničnog programa Festa u Sava centru kao poseban dodatak te manifestacije.

Govoreći o pripremi filma o Srebrenici za medije ona je navela da joj je partnerka u tom projektu Đemila Talić Gabrijel, koja živi u Australiji i koja je bila producentkinja u njenom prethodnom ostvarenju “Za one koji ne mogu da govore”.

Nedavno se nedjeljnik NIN bavio ovom temom i tom prilikom citirane su riječi Jasmile Žbanić prenijete iz bh. medija.

– To je jedna vrlo teška tema. Govorimo o trenutku istorije koji je mogao da bude drugačiji za 8.000 ubijenih da je samo neko imao hrabrosti i donio drugačiju odluku. Za mene, ovo je jedna vrlo emotivna priča o Evropi i mojoj zemlji. Ima puno ljudske dvosmislenosti u onome što znamo o Srebrenici. Kada počnete da istražujete, onda vidite koliko dimenzija je bilo u Srebrenici. Svi imamo neko iskustvo kada smo bili prisiljeni da radimo stvari zbog kojih poslije žalimo. Zašto nismo učinili nešto da bude drugačije – rekla je Žbanićeva.

Projektovani budžet za film o Srebrenici, koji prema podacima sa portala Screendaily.com ima radni naslov “Quo vadis, Aida”, iznosi oko 4,5 miliona eura. Neke zemlje su se već uključile u rad na filmu kao što su Njemačka i Švajcarska, a na pomenutom portalu piše da ga je i Norveška podržala, piše Blic.

Glumačka podjela još nije objelodanjena pa ni to ko će igrati Mladića.

Napad na Srebrenicu

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića u grad. Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. masakr u Srebrenici okvalifikovao kao čin genocida. Rezolucije kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija.

Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, ali se u tekstu Deklaracije ne pominje termin genocid.

(Slobodna Bosna)

Previous articleGUVERNER VIRGINIJE I GRADONAČELNIK RICHMONDA POTPISALI SU PROKLAMACIJE I PROGLASILI 11. JULI – DANOM SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI I SEDMICU POČASTI DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI
Next articleNazifova priča o Putu spasa: Izgubi*o sam tri brata i 18 rođaka, dijelili smo 400 grama hljeba
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.