Čuvajmo Srebrenicu

JE LI VAM SE OVO POJAVILO NA TIJELU?! Sigurno ste jedna od mnogih osoba koje se pitaju šta je OVO zapravo!

Mali okrugli ožiljak na gornjoj ruci je ožiljak od cijepljenja za velike boginje. Prije 1970-ih, ovo cjepivo protiv velikih boginja je bilo uobičajeno.

 

 

Upotrijebljava se živi Virus Vaccinia kako bi potaknuo imunološki odgovor koji bi zaštitio ljude od opasnog Variola virusa koji je izazvao boginje.

Nakon cijepljenja, ožiljci se formiraju na području cijepljenja.

Za davanje cjepiva, bifurkacijska igla je umočena u otopinu Vaccinia. Mala količina cjepiva je ostavljena svaki put kada je igla slomila kožu i formiraju se blisteri. To objašnjava zašto su ožiljci toliko veliki.

Odmah nakon cjepiva postoji malo oticanje na mjestu cijepljenja koji traje 6-8 sati. Zatim, oteklina nestaje i mjesto cijepljenja izgleda normalno. 6-8 tjedana kasnije ponovno se pojavljuje oteklina koja izgleda kao ubod komaraca. Počinje rasti i tvori čvor koji se otvara i ispušta tekućinu i čini ulkus. Ulcus ozdravlja formiranjem ožiljka. Cijeli ovaj proces traje 2-5 tjedana. Postoje slučajevi kada se taj proces ulceracije i iscjeljivanja ponavlja 2-3 puta.

Veliko boginje više nije bilo prisutno u većini zapadnog svijeta nakon ranih 1970-ih, pa cijepljenje nije bilo potrebno osim ako osoba nije putovala u zemlju u kojoj je virus još bio prisutan.Virus Variola je potvrđen da je 1980. godine bio iskorijenjen iz svjetske populacije i da je cijepljenje velikih boginja potpuno zaustavljeno.

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku