Jedan od bivših šefova beogradskog podzemlja preuzeo Rudnik boksita Srebrenica

Firma “Lein” iz Banje Luke, iza koje stoji jedan od bivših šefova beogradskog podzemlja Ljubiša Buha Čume, preuzela je od Fabrike glinice „Birač“ većinsko vlasništvo u Rudniku boksita Srebrenica, saznaje poslovni portal Capital.ba.

 

 

 

Direktor “Leina” Ratko Marković potvrdio je za ovaj portal da su oni dokapitalizovali rudnik, te da su “dio akcija kupili ove godine, a dio ranije”.

“Lein” je sada najveći akcionar rudnika, umjesto litvanske “Birač Europe”, kćerke firme zvorničke Fabrike glinice “Birač”.

Prema izvještaju iz knjige akcionara Centralnog registra hartija od vrijednosti Banja Luka, najveće učešće u rudniku od 72,57 posto na kraju 2014. godine imao je “Birač Europe”, a “Lein” samo 7,06 posto akcija.

Situacija se iznenada mijenja narednih godina i Čume postaje dvotrećinski vlasnik. Prema zvaničnim podacima Banjalučke berze, najveći akcionar rudnika sada je “Lein” sa 66,9 posto, dok „Birač Europe“ ima samo 31,8 posto.

Capital je danas objavio da kompanija “Alumina” iz Zvornika godinama sarađuje sa firmom “Lein”, iza koje stoji bivši vođa “Surčinskog klana” Ljubiša Buha Čume.

“Alumina” je od 1. maja 2012. godine, odnosno dok je bila u litvanskom vlasništvu do kraja prošle godine, zaključila četiri ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom “Lein” i Rudnikom boksita Srebrenica, u kojem rudu vadi upravo “Lein”.

Formalni vlasnik firme “Lein” je Dušan Vasović iz Srbije advokat Ljubiše Buhe i stvarnog vlasnika. Vasović se vodi kao vlasnik još jedne Čumetove firme u Srbiji.

“Alumina” je u proteklih šest godina, od 1. maja 2012. do kraja prošle godine “Leinu” za nabavku rude platila ukupno 38,8 miliona KM.

Istovremeno, “Lein” je u istom periodu “Alumini” platio 8,3 miliona KM za aluminijum hidrat koji je od nje kupovao.

Ekonomski nelogična je odluka FG “Birač” da “Leinu” prepusti vlasništvo nad Rudnikom boksita Srebrenica kada ga je mogla ona pokrenuti i za sebe iskopavati najvažniji reprogramaterijal boksit, umjesto da ga sada kupuje.

Na osnovu potpisanog ugovora 2014. godine između Rudnika boksita “Srebrenica” i banjalučke firme “Lein” sa kompanijom “Alumina” iz Zvornika, srebrenički rudnik obavezao se da će narednih godina isporučivati po 150.000 tona rude boksita.

Ljubiša Buha Čume je poznat kao prvi svjedok-saradnik Specijalnog tužilaštva Srbije za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Na njega je 3. augusta 2002. izvršen neuspjeli atentat, nakon čega u tajnosti odlazi u Grčku. Decembra iste godine minirano je postrojenje njegovog preduzeća koje se bavilo asfaltiranjem puteva, u čemu su učestvovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i Zemunskog klana. Buha je vođe JSO i Zemunskog klana javno optužio da su krivi za 30 ubistava, otmicu Ivana Stambolića, atentate na Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali i brojne druge zločine, te izjavio da za to ima dokaze i da će o tome svjedočiti.

 

 

Faktor.ba

Komentari su zatvoreni