Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca svih vremena, emotivna poruka Josipa Pejakovića: “Prošlo je deset godina od kad sam ispratio Ante Markovića”

Na današnji dan prije deset godina preminuo je Ante Marković, predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske i posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije.

Njegove smrti se prije tri dana, na dan njegovog rođenja i Dan državnosti BiH, prisjetio bh. glumac Josip Pejaković.

“Nama koji pamtimo ostaje obaveza da se bar sjetimo dobrih djela kojima nas je darivao čovjek koji naravno gledajući ovo postojeće stanje to nije želio! Prošlo je deset godina od kad sam ga ispratio na Mirogoju uz muziku Albinjonija riječima koje ja nisam napisao, one su jednostavno izvirale iz moje duše kao i duša svih koji su ga voljeli, cijenili i slijedili!”, istakao je Pejaković.

Prešutjeti to znači pogaziti svoje ideale, svoje dobre namjere i mogućnosti koje danas mnogi dovode u pitanje, dalje navodi jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca svih vremena.
U nastavku pročitajte pjesmu koju je Pejaković posvetio Markoviću:

U Konjicu rođen Ti si

Dubrovniku odrastao

U Belediji tamnovao

I za pravdu se borio

U Zagrebu studirao i

Inžinjer postao si

Nisi htio politiku radio si

I stvarao

Gradio si čitav život

do posljednjeg daha svoga

Od Končara do Tehela samo

djela ostala su da svjedoče

budućima

Da svjedoče da se moglo

puno bolje i ljudskije

Da nam djeca ne odlaze

u tuđinu bez povratka

Da tuđinu zemlju grade

Hvala Tebi dragi Ante

Hvala Tebi i vremenu

koje si nam poklonio

kad smo s Tobom

ljudi bili

I mi ćemo svi otići

Kao i Ti jednog dana

Neretva će dalje teći

I čekati da se opet

takav rodi u Konjicu

lijepom gradu

Ante Marković bio je predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske i posljednji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije. Godine 2003. bio je svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Miloševića je tada izravno optužio kao glavnog krivca za ratove na prostoru bivše Jugoslavije – podsjeća N1.

Komentari su zatvoreni