Čuvajmo Srebrenicu

Još jedan udarac Dodiku i svima koji traže ukidanje OHR-a: Novi visoki predstavnik će dobiti podršku Rusije

Christian Schmidt je veoma uspješan, iskusan i poznat njemački političar. Mogu vam reći da je Schmidt spreman za ovaj zadatak i želi biti aktivan u obavljanju ove funkciji, izjavio je Sven Petke, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH

OHR je i dalje važna institucija za razvoj BiH koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom i čiji je zadatak da pomogne da se uklanjaju blokade u BiH, rekao je Sven Petke, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH.

Petke istakao i to kako vjeruje da će Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, dobiti podršku međunarodnih partnera, uključujući i Rusiju.

Schmidta je, ističe, Petke, za poziciju novog visokog predstavnika nominovala Vlada Njemačke na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

– Moje mišljenje je da je OHR i sada kao i ranije i dalje važna institucija za razvoj BiH. Radi se o instituciji koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom i čiji je zadatak da zajedno s građanima BiH, donosiocima odluka i međunarodnom zajednicom pomogne da se uklanjaju blokade u BiH i provode potrebne reforme poput, na primjer, uspostavljanja pravne države. Christian Schmidt je veoma uspješan, iskusan i poznat njemački političar koji je već 30 godina član njemačkog Bundestaga. Veoma je povezan na međunarodnom nivou, dugo je bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke i član Savezne vlade kao ministar poljoprivrede. Zato sam izuzetno sretan da je moja zemlja nominovala ovakvu osobu koja je političar s velikim iskustvom u Njemačkoj, ali i na međunarodnom nivou. Mogu vam reći da je Schmidt spreman za ovaj zadatak i želi biti aktivan u obavljanju ove funkciji, izjavio je Petke za Nezavisne.

Na konstataciju novinara da je za imenovanje potrebna saglasnost Moskve ili barem da ne uloži veto, te pitanje da li očekuje probleme, Petke je istakao:

“Mislim da su naši međunarodni partneri, u koje uključujem i Rusku Federaciju, ujedinjeni u interesu da odluku donesemo zajedno. Po našem mišljenju, to se podrazumijeva. Tako da vjerujem da možemo očekivati pozitivan odnos prema kandidaturi od strane Rusije”.

(Oslobodjenje)