Jovanović: Mladić je herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima

Nakon što je porodica generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruži garancije Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu

 

 

 

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je danas na press-konferenciji u Beogradu da haškom optuženiku Ratku Mladiću ne treba dati državnu garanciju za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od haškog tribunala (ICTY), kukavički ponio prema građanima Srbije.

Jovanović se, komentirajući zahtjev da država Srbija Ratku Mladiću da garanciju za liječenje izvan Haškog tribunala, izjasnio protiv davanja državne garancije jer je Mladić “bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milione građana zbog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao oficir”.

Nije samo pojedinac

Mladićeva sudbina, ocijenio je Jovanović, nije samo pitanje njega i njegove porodice niti je bivši komandant vojske bosanskih Srba tek “neki pojedinac koji se nalazi u nekom sudu u inostranstvu”.

Jovanović drži kako “Mladić nema pravo na garanciju zbog odnosa” prema Srbiji jer je, po njegovoj ocjeni, “preskup način” Mladićeva odnosa prema zemlji.

Mladić je svoje “herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima, dok su milioni bili taoci njegove odluke”, kazao je Jovanović.

Kritikujući Mladića što se nije ponio kao svaki dostojanstveni oficir i rekao da je “njegova sudbina vojnička” te pristao da o krivnji odlučuje sud, Jovanović je rekao kako bi u tom slučaju imao pravo tražiti državnu garanciju, prenijela je agencija Tanjug.

“Mladić je sredstvo manipulisanja kojim se u životu održava nacionalizam”, ocijenio je Jovanović, rekavši kako je “Mladić simbol tog zla koji je uništilo regiju”.

Lječenje u Beogradu

Jovanović se usprotivio tezi kako se “negdje u Haagu” Mladića, navodno, želi ubiti uskraćivanjem odgovarajućeg liječenja.

Beogradski mediji objavili su krajem avgusta kako je srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović spremna zatražiti od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je dati sve neophodne garancije sudu, u skladu sa zakonom i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su medijima u tom ministarstvu, nakon što je porodica generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruži garancije Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.

Tužioci su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano učestvovanje Mladića u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Komentari su zatvoreni