Jovanović poručio Dodiku: “Nećemo dozvoliti novi rat u BiH”

0

Bosna i Hercegovina postaje talac Milorada Dodika, koji svojom neodgovornom politikom dovodi u opasnost milione ljudi, donoseći odluke vodeći se isključivo ličnim, sebičnim interesima, žrtvujući sve oko sebe i stavljajući u prvi plan svoj izborni rezultat koji očekuje u oktobru – smatra predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović.

“Srebrenica, kao simbol patnje – u kojoj je na sraman način, u genocidu koji je izvršen, preko 8.000 Bošnjaka izgubilo svoje živote – zloupotrebljena je u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo da bi Dodik i vladajuće partije svoj patriotizam dokazivali negirajući podatke iz izvještaja Komisije, iza čijih su rezultata nekada i sami stajali.

Fatalnost srpskog nacionalizma najbolje se pokazuje na primjeru Milorada Dodika, koji je, od čovjeka koji je tvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid i da je potrebno da se uhapse Mladić i Karadžić, postao neko ko negira sve to.

U trenucima kada politika tog nacionalizma doživljava krah na Kosovu, to se kompenzuje na drugoj strani, preko Dodika, ali griješe oni koji ga danas podržavaju, jer će cijenu njegove politike, po običaju, platiti Srbija i njeni građani.

Nije Bošnjacima i svijetu potrebna nekakva deklaracija Milorada Dodika, koja bi potvrdila da se u Srbrenici desio genocid, već su potrebni lideri koji su svjesni koliki je i kakav zločin počinjen tamo i da je to rađeno u ime te nacionalističke politike.

Ohrabren ruskom podrškom, koja ne bira sredstva da Srbe još jednom iskoristi za svoj sukob sa Zapadom, Dodik vodi politiku konflikta i pored toga što je jasno da se neće dozvoliti nova nestabilnost u Bosni i Hercegovini i promjena statusa Republike Srpske, jer bi to bio uvod u novi rat, ovaj put fatalan za sve.

Umjesto ovakve politike, državama Balkana je potreban mir. Mir u Bosni i Hercegovini, kao i prevazilaženje problema Kosova, uz zajedničku podršku Makedoniji u ideji da se putem referenduma opredijeli za svoju budućnost – ključne su stvari poslije kojih će cijeli region moći da razmišlja o evropskoj budućnosti” – poručeno je iz LDP-a.

Odgovori