“Kad ga ukopaju onda će i meni smrt, ako Bog da”

0

Vrše se posljednje pripreme za ukop 35 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađi među njima u trenutku smrti imao je 16., najstariji 71. godinu. Kamioni koji prevoze tabute s posmrtnim ostacima ubijenih, iz Visokog ka Potočarima, kreću 9. jula. Na dan dženaze očekuje se dolazak između 35 i 40 hiljada ljudi.

 

 

Između 6.575 bijelih nišana – nakon 11. jula nići će ih još 35. Šahin Halilović, najstarija je žrtva. Ubijen je u 71. godini. Posmrtni ostaci pronađeni su u grobnici Kamenica. Ukopani će biti i posmrtni ostaci bračnog para, Nijaza i Remzije Dudić. Remzija je imala 20. godina i bila je trudna šest mjeseci. Njen suprug imao je 22 godine. Najmlađa žrtva je 16-godišnji Vesid Ibrić. Posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Liplje. Majka Remzija – neutješna.

“Kaže mi neko, šta ćeš sad osjetiti kad ga ukopaš, rekoh – ništa. Onda će i meni biti smrt, ako Bog da. Pa kažu kako? Rekoh zato. Sve sam mislila neće odnekle izbiti, jer ga nisam ukopala, a sad kad ode ono nekoliko kostiju gotovo je. I pitaju me tamo u Tuzli šta će ako nađu još kostiju. Ma radite šta hoćete, ako nađete zovite mi sinove, zovite i mene pa ću ja njih spremiti, jer ja to ne bih mogla preživjeti više”, priča Remzija Ibrić, majka Vesida Ibrića.

Počast žrtvama i ove godine odat će, kako je najavljeno, oko šest hiljada učesnika Marša mira. Među njima i Mefail Dudić. Jedan je od tek pet hiljada onih koji su preživjeli proboj kroz šumu. ’95. je imao tek 14 godina. Prisjeća se.

“U ovim cipelama sam prešao, bile su mi za dva do tri broja velike, imam jaknu, imam džemper i ovo su cipele zvane ‘mrtvare’. To ko bude gledao iz Srebrenice znat će. Ovo smo tamo dobijali kao obuću s kojom nisi mogao rahat da ideš dva kilometra sa novim, to popuca”, otkriva Dudić.

Ovog 11. jula ukopat će se najmanji broj žrtava do sada. Nema informacija o novim masovnim grobnicama. Posljednja otkrivena je Rašića Gaj. 2016. ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. 9. jula na dva lokaliteta na području Bratunca biće izvršena ekshumacija. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, na tom lokalitetu na površini terena bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci najmanje tri žrtve genocida.

“U identifikacionom centru u Tuzli još uvijek se nalaze posmrtni ostaci 167 žrtava. Uglavnom je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima, njihovi su identiteti utvrđeni na temelju DNK analize, ali porodice se još nisu odlučile za ukop”, kaže Lejla Čengić.

11. jula u Potočarima bi trebalo biti između 35 i 40 hiljada ljudi, ističu predstavnici Memorijalnog centra. Uz porodice žrtava, i ove godine očekuju se predstavnici diplomatskog kora iz BiH i regije. Predstavnici političkog života. No, bez zvaničnih najava o posjetama funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska ili Srbije. Kako kaže direktor Centra, Mersed Smajlović, ništa izvan uobičajenih okvira. Sve će osiguravati veći broj policajaca.

“Ja bih ovom prilikom zamolio sve one koji dođu na dženazu i komemoraciju da vode računa prilikom svog dolaska, da brinu o svojoj i sigurnosti drugih, da slušaju upute koje budu izdavale policijske agencije i redari”, poručuje Smajlović.

Dženazu bi i ove godine trebao predvoditi reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović, koji je poručio kako je 11. juli dan velike pouke i opomene za sve ljude.

(N1)

Odgovori