Home Novosti BiH Kadeti OSBiH primorani nositi oznake ‘četiri S’ i ‘srpska republika Bosna’!

Kadeti OSBiH primorani nositi oznake ‘četiri S’ i ‘srpska republika Bosna’!

OS BiH

U pismu se tvrdi da kadeti OSBiH, primjerice u Grčkoj, nose oznaku na grčkom jeziku, koja, kada se prevede, glasi “srpska republika Bosna“

 

Kadeti Oružanih snaga BiH koji se školuju na vojnim akademijama u inozemstvu ne nose na uniformama oznake države BiH i OSBiH!

Navodi su ovo iz pisma pripadnika OSBiH koji je želio ostati anoniman, a koje je do sada slao Ministarstvu odbrane i drugim nadležnim institucijama, ali su se svi oglušili na njegova upozorenja, prenosi Avaz.

Sadržaj ovog pisma djelimično je pročitan i na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, kada je o skandaloznim navodima tražena i informacija od ministrice odbrane Marine Pendeš.

U pismu se tvrdi da kadeti OSBiH, primjerice u Grčkoj, nose oznaku na grčkom jeziku, koja, kada se prevede, glasi “srpska republika Bosna“.

Dalje je navedeno da kadeti OSBiH u Hrvatskoj nose uniforme na kojima su na rukavima obilježja BiH, a na kapama Hrvatske vojske! Isti je problem i u Srbiji. Tamo kadeti OSBiH nose uniforme Vojske Srbije, a na rukavima obilježja „četiri S“.

Ministrica Pendeš prvo je nervozno odbila razgovarati o ovoj temi na sjednici Komisije, uz obrazloženje da ona nije dio tačke u okviru dnevnog reda. No, priznala je da je čula za problem oznaka koje nose kadeti u Grčkoj.

Na pitanje člana Komisije Šemsudina Mehmedovića šta je urađeno u vezi sa sporazumima o međudržavnoj saradnji u oblasti odbrane koji bi trebali regulirati pitanje nošenja obilježja i oznaka države BiH i OSBiH u inozemstvu, ona je rekla da o tom problemu nije dobila zvaničnu informaciju.

Pendeš nije dalje htjela razgovarati o ovim skandaloznim navodima, ni nakon što su pročitani dijelovi iz pisma da se kadeti iz BiH zbog te situacije osjećaju poniženo i diskriminirano.

U pismu se navodi i da je potrebno provjeriti jesu li kadeti iz BiH prisustvovali predavanju koje je na Akademiji Vojske Srbije držao presuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević.

– On je održao predavanje o temi „Herojstvo vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu“ i ako su kadeti iz BiH morali prisustvovati tom predavanju, to je posebno skandalozno i nedopustivo – navodi se u pismu.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

Previous articleFANTASTIČNA PORUKA ŽELJKA KOMŠIĆA: Bravo majstore!
Next articlePero Andrić: Mladić je oko Srebrenice pozivao srpske civile „da ubijaju Turke“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.