Čuvajmo Srebrenicu

Kadrovska politika BHRT-a: Voditeljica skupa podrške Jadranku Prliću i Slobodanu Praljku postala novinarka javnog servisa

Monika Ćubela Savić u junu 2017. godine pod Bijelim brijegom vodila skup “potpore haškim uznicima”. Nakon toga postala dopisnica BHT-a iz Mostara. Iz Hercegovine kao novinar BHT-a angažiran i Ivan Crnjac koji na društvenim mrežama hrvatskog člana Predsjedništva BiH naziva “jazavcem” i “Sejdom”

“Drage Hrvatice, dragi Hrvati, dobro vam večer. Dobro došli u Mostar, na veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane”, kazala je Monika Ćubela Savić prije nego je desetak hiljada ljudi okupljenih na stadionu pod Bijelim Brijegom zapljeskalo.

Tik ispod bine na kojoj su su smjenjivali glazbenici bilo je postavljeno šest stolica. Po jedna za svakog od šestorice tada nepravomoćno osuđenih ratnih zločinaca Udruženog zločinačkog poduhvata poznatog kao Herceg-Bosna. Na svakoj stolici bilo je ispisano po jedno ime i to redom – Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić.

“Ovaj dostojanstveni skup, kako i priliči, započet ćemo himnom hrvatskoga naroda”, nastavila je tog 8. juna 2017. godine oficijelna voditeljica “skupa potpore hrvatskim uznicima u Haagu”, Monika Ćubela Savić.

Nedugo nakon “skupa potpore” u Mostaru, “nepravedno optuženim uznicima” sud u Hagu je potvrdio prvostepenu kaznu zatvora u trajanju od 111 godina. Voditeljica “dostojanstvenog skupa potpore osuđenoj šestorci” postala je novinarka BHRT-a. Već godinama je možete vidjeti kako se iz Mostara javlja u cenralni dnevnik BHT1, piše Istraga.ba.

Iz istog dijela BiH na državnom je javnom servisu angažiran i novinar Ivan Crnjac. Prepoznat ćete ga po komentarima u kojima hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića javno naziva “jazavcem” i “Sejdom”. Tokom izraelske operacije u Gazi Crnjac je na svom Twitter nalogu objavio poruke podrške izraelskoj vojsci, stavljajući zastavu Herceg Bosne pored izraelske.

Navedene kadrove na javnom servisu angažirao je Mario Vrankić direktor BHT1 i dugogodišnji kadar HDZ-a BiH.

Podsjećamo, prošle sedmice u programu BHT-a, voditeljica vijesti je upotrijebila termin “takozvana Armija BiH”. Nakon što je video dospio u javnost, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je suspendirao urednicu Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu Zoricu Jorgić. Da li će biti isti kriteriji kada su u pitanju novinari bliski HDZ-u BiH iza kojih stoji Maro Vrankić?

Komentari su zatvoreni