Home Novosti BiH KAKAV SKANDAL U LIVNU: Pogledajte šta je Plenković kazao o dogovoru sa...

KAKAV SKANDAL U LIVNU: Pogledajte šta je Plenković kazao o dogovoru sa Schmidtom i izboru Komšića u Predsjedništvo BiH (VIDEO)

Upitan hoće li visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene izbornoga zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, Plenković je odgovorio da će to biti odluka njemačkog političara koji je na čelu međunarodne uprave u BiH.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković bio je na predizbornom skupu HDZ-a BiH U Livnu.

“Očekujem da će se prestati s praksom preglasavanja Hrvata u BiH te da će kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto na izborima koji se u nedjelju održavaju u toj zemlji postati hrvatski član Predsjedništva. Činjenica je da je ona već pobijedila kao kandidatkinja među građanima BiH koji su Hrvati. Nije dobro da jedan narod bira drugome člana Predsjedništva. Takva praksa nije dobra, smatramo je čak prijevarnom”, rekao je Plenković u izjavi za medije u Livnu.

Plenković je kazao kako je „izbor Željka Komšića protivan duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, ustava ove zemlje te uspostavljenih načela budući su do 2006. kada je Komšić prvi put biran u državno predsjedništvo Bošnjaci birali jednoga, a Hrvati drugog člana Predsjedništva BiH“.

Hrvatski premijer kazao je i da bi prestanak prakse preglasavanja Hrvata u BiH pridonio boljim međusobnim odnosima unutar BiH ali i snaženju veza između BiH i Hrvatske.

Upitan hoće li visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene izbornoga zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, Plenković je odgovorio da će to biti odluka njemačkog političara koji je na čelu međunarodne uprave u BiH.

Potvrdio je kako više mjeseci ima komunikaciju sa Schmidtom oko izmjene Izbornog zakona navodeći kako je to za Hrvatsku ‘par exellence političko pitanje’.

– Bilo bi grotesktno da hrvatska vlada ne razgovara s visokim predstavnikom u BiH u ovakvim okolnostima kada s njim svi razgovaraju, a pitanje koje se treba riješiti i ispraviti je pitanje nepravde prema Hrvatima, rekao je on.

Plenković je Komšićevu kandidaturu nazvao „prijevarnom“.

Pogledajte video.

Previous articleMILORAD DODIK IZLAZI PUTINU U SUSRET: “Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema…!”
Next articleBORJANA KRIŠTO U STRAHU OD PORAZA: “U Federaciji bošnjački narod kao mnogobrojni uvijek može izabrati dva člana Predsjedništva, što su praktično i uradili tri puta uzurpirajući…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.